HAPPINESS FOR BEGINNERS – tonvikt på drama i sökandet efter glädje

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Vicky Wight
Skådespelare: Ellie Kemper, Luke Grimes, Nico Santos, Blythe Danner, Ben Cook
Land: USA
År: 2023
Genre: Drama, Komedi, Romantik
Längd: 103 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Att studera “happiness” är inne i Amerika. Dr Laurie Santos lektioner om happiness är de mest populära i Yales historia. Hennes podcast är så populär att den har dragit till sig så pass stora kändisar som Grover, Abby Cadabby och Big Bird från Sesame Street. Glädje är värt att ta på allvar.

En av huvudpersonerna i Happiness for Beginners har valt att studera glädje på universitetet och hon delar med sig av tipsen till alla de andra, vilket ger resultat.

Direkt mot toppen

The Bodyguard, Hello Stranger, Happiness for Beginners … Katherine Centers romaner har flera gånger legat på New York Times lista över bästsäljande böcker, så det är knappast någon överraskning att när filmversionen av Happiness for Beginners släpptes på Netflix så knatade den direkt upp mot toppen på topplistan.

Nystart med resa eller vandring

Det finns ett sug efter karaktärer som gör en nystart med en resa. Det finns Eat, Pray, Love med Julia Roberts, A Tourist’s Guide to Love med Rachel Leigh Cook, Wild med Reese Witherspoon…

Det är förresten den sistnämnda boken/filmen som Happiness for Beginners påminner om allra mest. Det är ingen exotisk resa som står i fokus, utan en vandring med ryggsäck på hemmaplan. Vilket i det här fallet är den storslagna amerikanska naturen. Det är mestadels höst i filmen, med tjusiga färger i skogarna, och vi får vara med om årets första snöfall, även om det dagtid är så varmt att karaktärerna går i shorts och kortärmat.

Många trauman i ryggsäcken

Huvudpersonen Helen Carpenter har precis gått igenom en skilsmässa och hon hoppas hitta sig själv under vandringen. Det visar sig så klart att det finns även fler trauman med i ryggsäcken – som att förlora sin jämnårige favoritbror i en olycka. Den överlevande lillebrodern ignorerar hon. Liksom lillebrorsans bästa vän som uppenbarligen är stormförälskad i den kantiga hjältinnan. Det här är inte den typen av romcom intrig där hjältinnan väljer mellan en rad stolpskott, det presenteras bara ett enda alternativ.

Frustrerande med alla missförstånd

Det är uppenbart att de passar ihop, det gäller bara att få till rätt tajming … och här kan manuset vara nog så frustrerande med alla sina missförstånd. Hur många gånger ska de gå förbi varandra? Ja, rent symboliskt alltså. Annars är filmen full av karaktärer som promenerar förbi varandra på olika utstakade leder i den amerikanska vildmarken.

Allvarlig ton och vila i tystnaden

Det blir plus i kanten för att alla de kvinnliga karaktärerna blir goda vänner istället för att gräla om vem som ska ha vem av alla karlarna (det har man sett alldeles för ofta i amerikanska romcoms).

Tonen är ofta allvarlig och eftertänksam, man slipper snabba, bjäbbiga och hurtiga dialoger, så typiska för amerikanska komedier, här finns det gott om vackra bilder, tystnad och tid för att bara låta saker sjunka in.

Stor tonvikt på drama

Romaner av denna typ brukar kallas feelgood – eller feelgood med svärta. Men filmen … man har försökt med “comedy drama romance”. Tonvikten ligger på drama, man ska inte förvänta sig för mycket komedi (förutom scenen som är i trailern). Ellie Kemper, som annars är en framstående stå-uppare, man ska inte  förvänta sig att hon är rolig, för det är hon inte. Hennes karaktär brottas ju med sina inre demoner. Det är stor tonvikt på drama.

Hur mycket kemikalier och ombyten får plats i en liten ryggsäck?

Och så till det oförklarliga: det sägs i filmen att man inte ska ha med skönhetsprodukter, typ shampoo, ut i vildmarken, vi ska inte förstöra naturen med våra kemikalier … ändå ser hela ensemblen ut att ha nytvättat, nysprejat och nystajlat hår och de har dessutom nysminkade fejs under hela vandringen. Någon har uppenbarligen släpat med sig en hel hög kemikalier ut i vildmarken.

Och alla små ryggsäckar klarar av att innehålla flera ombyten av kläder och skor! Någonstans i bakgrunden finns en ryggsäck stor som en trailer, fullproppad med prylar. Det här är inte ett autentiskt vildmarksliv.

87 år och bestiger berg på riktigt

För lite mer realism … kan man se filmen Edie med Sheila Hancock som bestiger berget Suilven i norra Skottland alldeles på riktigt med sin lilla packning. 87 år ung. Sedan dess har hon hunnit med ett par säsonger av kanaler, båtar, kärlek ofta i hällregn, och utan en massa smink och ombyten, och hon har firat 90 år i år. Respekt.

print

Här kan du se Happiness for Beginners (2023)

Våra samarbetspartners