SOFIE SARENBRANT & CARINA BERGFELDT : FÖDELSEDAGEN – koncentrerat med upptrappat tempo om försvunnet barn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Frida von Engen (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 336
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-12

Parskrivande är en paradgren i Sverige, liksom i Danmark och Norge, i synnerhet när det gäller deckare och thrillers. Nu är det dags för ett nybildat dream team i den nordiska deckarvärlden att bjuda upp till dans: Carina Bergfeldt och Sofie Sarenbrant.

Carina leder Sveriges populäraste talkshow,  fredagsmyset som vecka efter vecka ligger på TV-toppen tillsammans med På spåret. Sofie har redan prisats för en rad framgångsrika deckare och även skrivit hästböcker för yngre läsare.

De båda damerna är goda vänner och har som gemensam nämnare att de hatar födelsedagar. Givetvis heter deras första gemensamma bok Födelsedagen. Succén är ett faktum, boken är redan såld till ett flertal andra länder och kommer även att bli TV-serie.

Koncentrerad handling under ett enda dygn

Handlingen är kärnfull och koncentrerad. Boken kom till under en veckas gemensam skrivarsemester på Rhodos. Allt utspelar sig under ett enda dygn, och vi får följa skeendet sett ur olika personers perspektiv, och vem vi följer annonseras i kapitelrubrikerna. Lille Samuel, som fyller sju år, försvinner på sin egen födelsedag. Innan någon ens hunnit gratulera honom och sjunga “Ja må han leva”. Har han blivit kidnappad? Eller har han rymt?

Kvinnlig studioman med verklig förlaga

Vi får följa Pernilla, studioman (ja, det heter studioman, inte studioperson eller studiokvinna) på Sveriges populäraste talkshow. Vi får följa Frida, stjärnan i den populära talkshowen Frida-y. Vi får följa Ted, mannen som först var gift med Frida och som nu bor tillsammans med Pernilla i sitt drömhem. Som också var Fridas drömhem.

Skilsmässan har inte gått smidigt och Pernilla känner absolut ingen “bonus” när det gäller det där att ha bonusbarn varannan vecka. Hon tycker att drömhuset är en mardröm som hon inte känner sig hemma i. Relationen mellan Ted och Frida får henne att känna sig som det femte hjulet, och relationen till Samuel är knepig.

Väl bekant med en talkshowstjärnas vardag

Lite kul kuriosa är att Carinas egen studioman som jobbar på hennes populära talkshow Carina Bergfeldt heter Pernilla och hon har generöst delat med sig av detaljerna kring en studiomans vardag. En talkshowstjärnas vardag känner ju Carina själv till … Men det är så klart fiktiva karaktärer i boken, Carina och Pernilla har inte i verkligheten varit rivaler om samma man. Och Carina är betydligt trevligare än Frida i boken. Deras gemensamma nämnare är att de båda är populära och blonda och har jobb inom TV-branschen.

En leading lady behöver inte vara trevlig

I ett deckar-Sverige och i ett romanlandskap som svämmar över av trevliga karaktärer som läsaren ska känna för, och med, är det riktigt uppfriskande att Carina och Sofie har vågat satsa på en huvudperson, talkshowvärdinnan Frida, som är egotrippad, självcentrerad, högljudd och ofta ganska osympatisk. Det gör att man gillar henne bäst av alla i hela boken. Hon är som en vuxen version av Grynet, hon tar absolut ingen skit. En leading lady behöver så klart inte gå runt och vara trevlig och sympatisk hela tiden, det kan bli succé ändå, se bara på Allt om Eva eller Borta med vinden.

Lidande stjärna på sociala medier

När Fridas son Samuel försvinner gör hon sig själv till den lidande stjärnan i ett drama som utspelar sig på nätet.

En av huvudrollerna i romanen spelas av en kvinnlig reporter på Aftonbladet, som själv förlorat ett barn för ett par år sedan. Nilo måste få ett scoop, annars är det ute med hennes karriär, och hon sällar sig därmed till en lång rad svenska deckarjournalister som agerar problemlösare, som till exempel Liza Marklunds Annika Bengtzon.

Besatta av det perfekta huset

Det finns en ohälsosam besatthet med det perfekta hemmet, eller snarare den perfekta fastigheten, hos flera olika karaktärer, något som för tankarna till boken Our House av Louise Candlish som även blivit TV-serie och finns på SVT play under titeln Bedragen – inga likheter i övrigt.

Enjoy the ride

Tempot trappas upp gradvis och slutet är überdramatiskt, filmiskt och inte riktigt trovärdigt, speciellt jämfört med de förhållandevis realistiska detaljer som används i resten av berättandet. Men det här är en “enjoy the ride” bok som erbjuder snabb läsning, kryddad med lite humoristiska vardagsiakttagelser och en stor dos TV-skvaller, serverat av två författarväninnor som haft uppenbart kul tillsammans.

Ja, det kommer att bli en uppföljare! Kanske på Rhodos?

print

Våra samarbetspartners