DET SISTA STOPPET – att följa aska på känslosam bussresa i behärskat tempo

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Last Stop
Regi: Gilles MacKinnon
Skådespelare: Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson, Ben Ewing, Patricia Panther
Premiär: 2023-12-25
Betyg: 3

Det är inga ovanligheter att helt plötsligt dyker det upp en harang gitarrspelande singer-songwriters där den ena heter och sjunger näst intill identiskt med den föregående. Eller när en och samma producent bestämmer sig för att släppa alla sina senaste Auto-Tune-alster genom sina armar av produktartister på ett bräde.

Det gäller att smida medan järnet är varmt. I filmen från 2023 Harold Frys oväntade vandringoch nu Det sista stoppet är scenariot ”Ensam man ger sig iväg på en sorts pilgrimsresa i Storbritannien, knappt utan packning”.

Blir kändis på vägen

På vägen möter han goda och några omoraliska människor samtidigt som hans resa dokumenteras och läggs ut på sociala medier av iakttagande medresenärer. Han blir något av en kändis på vägen till sin slutdestination.

Till de som har förkärlek för det stillsamma

Harold Fry dök upp på svenska bioduken tidigare i år medan Det sista stoppet är producerad 2021, fast visas först nu i Sverige. Oavsett vem som var först så riktar sig denna smala genre till de som har en förkärlek för det stillsamma, lågmälda och tysta, där karaktären får bära historien på sina axlar.

Att följa aska på känslosam bussresa

Tom, en äldre gentleman med sitt hedervärda inre, strävar efter att vörda sin avlidna frus sista önskan genom att följa hennes aska på en känslosam bussresa genom Storbritannien. Ända till Land’s End där de en gång möttes. Berättelsen vävs samman genom Toms tillbakablickar, som mixas med dagens perspektiv för att skapa en rörande och nostalgisk atmosfär.

Den ungdomliga kärleken mellan Tom och hans fru, som håller i vått och torrt, genomsyrar berättelsen. Även när de står inför sorgen av att förlora sin ett år gamla dotter år 1951, fortsätter kärleken att blomstra genom åren, vilket föranleder Toms bestämda beslut att göra denna symboliska bussresa.

Prestationer i en klass för sig

Ojämförlige Timothy Spalls gestaltning av Tom, vars ansiktsuttryck och kroppsspråk når enastående höjder, är själva hjärtat i filmen, och hans prestationer är i en klass för sig.

Förpackat i behärskat tempo

Trots den långa resan känns filmen som en intim teaterföreställning, och detta beror på regissören Gillies MacKinnons vision, som förmedlar historien på ett typiskt brittiskt sätt, tänk Emmerdale, allt förpackat i lugnt, kanske alltför behärskat tempo på just det där signifikanta brittiska viset med en fårad man i huvudrollen som ingen kan släppa blicken ifrån.

print

Våra samarbetspartners