GUNILLA LÖF : VINTERMIRAKLET I ÅRE – kärnfullt fantasyäventyr med stor igenkänning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 87
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-08-24

Hur var livet förr i tiden i den populära skidorten Åre? Innan stället blev en partyförort till Stockholm? En av alla kändisar som är delsbo i Åre är deckardrottningen Viveca Sten, men även barnboksförfattaren Gunilla Löf har utnyttjat verkliga miljöer och populär igenkänning när hon skriver om Åre och om hur Åre var innan det invaderades av partysugna 08:or på after ski…

Hur det var förr i tiden? Det får göteborgaren Rasmus reda på genom ett helt vansinnigt vintermirakel.

“Wait a minute, Doc … Are you telling me you built a time machine… out of a DeLorean?”

Tillbaka till framtiden (Back to the Future) är en klassiker och förmodligen den roligaste tidsresefilmen någonsin, bland annat för att man inte gör en så stor grej av själva tidsmaskinen. Och om man inte har en snygg bil att bygga om till tidsmaskin så fungerar det lika bra med en bergbana eller linbana.

Nyckeln till framgång

Bergbanan modifieras för att fungera som tidsmaskin för exakt hundra år sedan … ur Rasmus synvinkel. För den som designar tidsmaskinen är det så klart nutid, och hen får den stora lyckan att träffa någon som lever hundra år framåt i tiden. Nyckeln till framgång är helt klart att satsa på skidturism och en massa olika pister. Och linbanor, bergbanor, skidliftar …Skulle dagens Åre ha varit en sådan turistmagnet utan Rasmus tips från framtiden?

Utspelas under en dag, eller två

I forntiden finns Emilia, en snäll och smart tjej som hjälper Rasmus att komma hem igen. I Rasmus nutid finns också en Emilia … kan hon också bli vän med Rasmus?

Hela handlingen utspelar sig under en dag, den 23 december. Eller två dagar. Den 23 december och den 23 december.

Ett kärnfullt fantasyäventyr

Det är effektivt berättat och så pass spännande att man gärna hade velat att boken varat mer än 90 sidor. Författaren hinner ändå med ett kärnfullt fantasyäventyr kombinerat med historien om hur Åre gick från lantbrukssamhälle till Skandinaviens alpina huvudstad.

En lättläst, läcker anrättning med stor igenkänning … för alla som någonsin varit i Åre.

print

Våra samarbetspartners