ALICE ROBERTSON : DEN FÖRSTA NISSEN – med drag både av Dickens och H.C. Andersen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Illustratör: Charlotte Jolin
Genre: Historiska berättelser
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 39
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-06-08

Den första Nissen är en vackert berättad och utmärkt illustrerad vintersaga som har drag av både H.C. Andersen och Charles Dickens.

Året är 1821 i den lilla staden Ronneby och det är dagen före julafton. Det är julmarknad och julmys … men sexårige gatubarnet Nils är inte på festhumör. Inte förrän en snäll flicka bjuder honom på hemgjord vaniljkola ur sin pappersstrut…

Julmirakel under årets kallaste natt – utan svavelstickor

Under julnatten händer ett litet julmirakel. Nils träffar en mystisk främling som släpar på en stor säck full av hemgjorda leksaker till stadens barn, och Nils blir utsedd till hjälpare.

Frågorna är många under läsningens gång, bland annat om vi är på väg mot ett klassiskt Flickan med svavelstickorna slut, med ett barn som fryser ihjäl under årets kallaste natt… Men främlingen med julklappssäcken har något mycket bättre att ge Nils än hemgjorda leksaker: ett hem och ett syfte. Nils blir så småningom den förste tomtenissen, tomtefars egen hjälpreda.

Klassisk sagoatmosfär och nyskapande tomtesaga med söt vardagsmagi

Det här är en saga fullmatad med godsaker … och då menar jag inte bara vaniljkola. De milda akvarellerna av Charlotte Jolin skapar en charmig sagoatmosfär och fångar med snabba penseldrag de historiska miljöer som var vardagen för tvåhundra år sedan.

Alice Robertsson fångar både humor och desperation i sin nyskapande tomtesaga som landar i  tidlös hoppfullhet. Det är trivsamt, optimistiskt och fulladdat med söt vardagsmagi.

print

Våra samarbetspartners