JENNY RAMSTRÖM : EN SAGOLIK JULRESA – en förtrollande berättelse med drömsk känsla av klassiker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Illustratör: Christine Tomtlund
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 82
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-01

Norrsken är verklig magi. Visste du att man kan önska sig något då norrskenet är som starkast? Totte önskar sig något under en kall vinterkväll. En oslagbar jul. Hans önskan slår in och det blir en minnesvärd resa… Ta någon hårt i hand så drar vi direkt till tomteland!

Önskningar att dela med sig av

Ja, det finns regler kring norrskensönskningarna. Bland annat att önskningarna ska göra andra glada. Tottes juliga önskan gör så att mamma och pappa rekordsnabbt blir klara med allt julpynt och allt julpyssel, både inomhus och utomhus, och det glittrar i ljusslingor som ingen minns att de någonsin haft … En lysande osjälvisk önskan med andra ord, något som gör alla glada.

Önskar sig mer jul

Totte längtar ändå efter ännu mer jul och efter att träffa den lille tomtenissen Torleif igen. Totte och Torleif har delat hembakta bullar vid lekstugan och Torleif är den ende som vet om att Totte kan önska sig magiska norrskensönskningar. Det vore så roligt att berätta hur bra det gått med önskningarna för någon som förstår … Snart befinner sig Totte i det magiska tomtelandet, och allt vore underbart. Om inte norrskensstoftets kraft hade tagit slut.

Leksaksdesign och renträning

Tack och lov öppnas en portal mellan världarna när det är julafton, så Totte kan lifta med Torleifs chef, självaste Den Store Jultomten, och komma hem igen. Alltså gäller det bara att njuta av tomtelandet så mycket som möjligt innan hemfärd.

Totte går på upptäcktsfärd och får hjälpa till med att göra leksaker och designar ett flygplan som han skriver sitt eget namn på. Bäst av allt är att träna renar så att de blir tekniskt fulländat flygfärdiga innan jul. Renar lever ett vanligt liv resten av året, och är bara magiska kring jul. Alltså behöver de träna upp sin flygförmåga igen.

Bäst av allt i tomtelandet är förmodligen önskegloberna. Totte får en egen önskeglob och kanske, kanske kan den låta honom komma ihåg sitt äventyr för alltid…

Förtrollande, finurlig och färgsprakande

En sagolik julresa är en nyskriven förtrollande berättelse av Jenny Ramström, fullmatad med generösa, sprakande illustrationer av Christine Tomtlund. (Ett passande tomtigt namn för en julillustratör.) Bilderna fyller helsidor eller hela uppslag med färg, finurlighet och finess. Det är underfundigt, vackert och magiskt … vare sig det skildrar Tottes vardag eller tomtarnas vardag.

Drömsk känsla av klassiker

Det här är ett juligt äventyr som har den drömska känslan av en stor klassiker. Som Snögubben eller En julsaga eller Polarexpressen. Dröm eller verklighet? Kommer önskegloben att hålla? Den här boken håller för många omläsningar och får gärna komma fram varje jul och advent.

print

Våra samarbetspartners