WONKA – en musikalisk upplevelse i chokladlandet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul King
Skådespelare: Timothée Chalamet, Calah Lane, Olivia Colman, Hugh Grant, Matt Lucas, Keegan-Michael Key, Rowan Atkinson
Premiär: 2023-12-13
Betyg: 4

Vem är Wonka egentligen? Ni kommer säkerligen ihåg den där konstiga chokladtillverkaren Willy Wonka från filmen Kalle och chokladfabriken antingen med Gene Wilder eller Johnny Depp i huvudrollen. Nu är det dags att få reda på hur det egentligen gick till när herr Wonka startade sin chokladfabrik.

Dessutom får vi det hela delvis berättat i toner. Ja mina damer och herrar, detta är en musikalfilm som i gamla dagar där dialogen ibland framförs i sång. Ett närliggande exempel på detta är som bekant filmen The Greatest Showman.

Drömmar att öppna en chokladaffär

Frånsett den musikaliska upplevelsen berättar filmen historien om hur den föräldralöse Willy Wonka landade i storstan, efter en tid ute på sjön, för att förverkliga sina drömmar om att få öppna en chokladaffär.

Steg ett blir att hitta en lokal i den stora choklad-saluhallen och steg två att hitta en bostad. Dock möts både det ena och det andra av oförutsedda hinder i form av en korrupt chokladkartell och en än värre lömsk hyresvärd…

Kartell med både polisen och kyrkan i fickan

Chokladkartellen gillar inte konkurrens, och speciellt då inte någon som har en bättre produkt än de själva. Kartellen har både polisen och kyrkan i sin ficka och självklart består mutorna av choklad.

Vad gäller hyresvärden så har denne lurat Willy Wonka att skriva under ett hyreskontrakt vars finstilta text borde ha läst oerhört noga vilket leder till att Wonka blir tvingad till att arbeta i hyresvärdens tvätteri i åratal.

En plan tar form

Wonka är för övrigt inte den förste som lurats av hyresvärden, även på tvätteriet har det funnits ett par föregångare som inte heller orkat med det finstilta.

Hursom så börjar en plan ta form i Wonkas skalle om hur han kan trots sin “fångenskap” trots allt försöka starta sin chokladtillverkning utan att kartellen kan hindra det.

Hugh Grant i udda roll

Som sagt är detta ju både en filmisk och en musikalisk upplevelse. Timothée Chalamet som vi senast såg i Dune och nästa år i dess uppföljare Dune 2 gör en klanderfri insats som den oberäknelige Willy Wonka.

Sedan har vi ju också Hugh Grant i en rätt så udda roll som Oompa-Loompa, ja vi får ju reda på hur de träffades också…

Visst ja, filmen kommer också med svenskt tal men kan ni så se den engelska versionen.

print

Våra samarbetspartners