CATERING CHRISTMAS – utan tvekan den bästa glasyren på årets julkaka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: T.W. Peacocke
Skådespelare: Merrit Patterson, Daniel Lissing, Michael Hanrahan, Rosemary Dunsmore, Melanie Leishman
Land: USA
År: 2022
Genre: Komedi, Romantik
Längd: 86 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 4

Catering Christmas är som en julbuffé med någonting för alla. En varm historia kantas av mängder av snö och lantliga utflykter i ett nordligt Canada. Filmen låg tvåa på Netflix listan vid releasen i början på månaden. Bland drivorna av årets nysläppta juliga streaming utbud är detta utan tvekan den bästa glasyren på julkakan.

Den lilla småföretagaren försöker hävda sig mot det större företaget. Vem får årets mest prestigefulla uppdrag? En gigantisk fest för en lokal välgörenhet ska gå av stapeln den 23 december. Något knas hotar festen, donationerna rullar inte in som de ska, men allt fixar sig i elfte timmen och julen blir bättre än någonsin.

Finner varandra under misteln

Det finns så många fina möten. Ett äldre par som alltid älskat varandra finner varandra under misteln. Stadens förlorade son bestämmer sig för att komma hem igen, istället för att jaga framgång och berömmelse jorden runt. Givetvis finner han och den lilla småföretagaren varandra över pepparmintschoklad och hemlagad fudge. Det kan inte bli sötare än så. I dubbel bemärkelse.

Visst går det att göra skillnad

Vad som är fint är att kemin stämmer. Alla får sitt lystmäte av snö, granar, julpynt, snögubbar, julgranar, julkransar, julkakor och matlagning i rutan. Vad du än vill ha av julen … nog finns det här.

Att en enda person kan göra stor skillnad i en liten stad är tankar som vädrades redan i julklassikern It’s a Wonderful Life. Här visar man på att livskriser inte behöver lösas av en ängel på besök som visar vägen, det går lika bra med en pigg tjej som bakar.

Triumf på hemmaplan

Medan de flesta filmer och TV-serier använder det utslitna narrativet om “bort och iväg” för “att lyckas” och “att vara lyckad” så handlar denna film om vikten av att stanna kvar eller till och med att komma tillbaka och göra sitt bästa. Vem bestämmer vad det är att lyckas? Att fjanta runt världen i jakt på berömmelse är kanske överreklamerat?

Hur som helst är det kul att man i denna film vänder på steken och underminerar klichéerna. Samtidigt som man har med nästan alla ingredienser som ska finnas i en bästsäljande feelgoodbok.

Samlar på snögubbar

Som ett stort fan av snögubbar älskar man ju att en av karaktärerna i filmen samlar på snögubbar. Det finns mängder av små trevliga biroller och skojiga förväxlingar och scener att skratta högt åt. Anrättningen är kantat av massor av julpynt och julmatlagning och julbakning att inspireras av.

Kan få fudge att koka …

Huvudrollsinnehavarna har sällsynt bra personkemi. Carson och Molly skulle kunna få fudge att koka bara genom att se på varandra. Och jakten på det perfekta godisreceptet, en sorts fudge som en karaktär minns från sin barndom … visst har vi alla sådana smakminnen. Mat är mer än mat. Det är också minnen och gemenskap och generositet och glädje och historia.

print

Här kan du se Catering Christmas (2022)

Våra samarbetspartners