CHRISTOFFER HOLST : EN DYRBAR FÅNGST – en deckare för livsnjutare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lovereads
Serie: Morden längs kartan (del 1)
Genre: Deckare, Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 296
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-05-04
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2023-10-12

Morden längs kartan är en ny svensk ”cosy crime” serie av Christoffer Holst, som redan visat att han vet hur en mysdeckarslipsten ska dras i den trivsamma serien om true-crime-poddaren Cilla Storm.

Varm vänskap mellan kvinnor i olika generationer, lite romantik, massor av god mat, gott att dricka och intressanta resor till trevliga semesterdestinationer inom Sveriges gränser.

Beskrivning av Cilla Storm serien eller av Morden längs kartan serien? Det kan vara vilket som!

Från gediget arbete till TikTok

I Morden längs kartan får vi möta Louise Collins, en kvinna i sina bästa år som ägnat sig åt en slående framgångsrik karriär … men plötsligt ska tidningen hon startat läggas ner och istället ska det satsas på någon tvålfager kändistjej för instagram- och TikTok-publiken. Köper de ens tidningar?

Åldern är bara en siffra

Louise verkar vara en Amelia-Adamo-dam med skinn på näsan och henne avspisar man inte så lätt. Hon må vara redo för pension om man tittar på åldern i passet, men den åldern är ju bara en siffra … Det märks tidigt att Louises personliga resa kommer att omfatta en mycket bokstavlig resa genom Sverige och hon kommer att ge sig hän åt ett nytt företag och skapa en ny franchise.

Halva systrar och hela vänner

Den huvudsakliga relationen i bokserien är mellan två systrar, eller halvsystrar. De tillhör olika generationer och har så mycket gemensamt och de är goda vänner.

Louise Collins kastar sig med liv och lust in i faderns hotellimperium som ska expandera och etablera sig i små pittoreska orter runtom i Sverige. Louises yngre halvsyster Lina har inte haft samma glamourösa liv, men visst uppskattar hon också livets goda och resor à la Louise med guldkant på allt.

Lina tar hand om butiken bredvid Linas delikatessbutik på Södermalm och via en del omständigheter kommer det fram att den tidigare ägaren arbetat på sidan av som privatdetektiv. Lina kan inte motstå att låtsas att detektivbyrån fortfarande är i full gång … och så börjar hon undersöka de fall hon har, eller får längs vägen.

Två vägar mot samma fall i Vadstena

När Louise kommer till Vadstena för att öppna det nya hotellet är det stora samtalsämnet en ung tjej som försvunnit från landsvägen, alldeles i närheten. Som av en händelse är försvinnandet något som har sina kopplingar till ett fall som Lina nystar i. Plötsligt är Louise och Lina rejält insyltade i smeten … och tiden håller på att rinna ut för de två tjejer som försvunnit spårlöst.

Deckare för livsnjutare

Det här är en ny serie som lovar gott och som levererar mycket gott redan i första delen. Böckerna är fristående och fallet är avslutat. Vänskapen mellan Louise och Lina fortsätter dock, liksom resorna i Sverige och sökandet efter god mat, goda viner, läcker choklad, lokala delikatesser och ett par glas champagne då och då.

Det här är en deckare för livsnjutare och för folk som vill ha en deckare med mer ”lagom” omfång än många av de digra tegelstenar som regerar på topplistan. Mindre sidantal – men för den skull inte mindre spänning.

print

Våra samarbetspartners