EXIT (säsong 3) – mörker över en alltjämt urproffsig och chockerande serie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Idé av Lars Gautneb och Petter Testmann-Koch
Regi: Øystein Karlsen (1-3, 6-8), Gisli Örn Garoarsson (4, 5)
Skådespelare: Simon J. Berger, Anges Kittelsen, Tobias Santelmann, Jon Øigarden, Pål Sverre Hagen, Sonia Wanda, Rolf Lassgård, Jesper Christensen, Anders Bassmo, Laia Alberch
Land: Norge
År: 2023
Längd: 29-48 minuter (8 avsnitt)
Genre: Brott, Drama, Thriller
Visas på SVT Play
Betyg; 4

Dags för tredje och sista säsongen med finansbranschens värsta grabbarna grus i Oslo, och nu har kvartetten verkligen börjat tvingas se skuggsidan av tillvaron. Livets realiteter har börjat komma nära trots alla monetära fördelar och en cynism som tidigare visat sig vara ogenomtränglig.

Utom hos William då, hans nerförsbacke inleddes redan så smått i första säsongen när fastighetsaffärerna började dippa, och för just hans del är slutet än mer definitivt än för de andra tre. Och vad har hans hjälpande hand, polaren och, fiskaren Pål för något i kikaren?

(Över)brutalt ärlig

Henrik å sin sida har fått en definitiv dom. Hans ögonsjukdom kommer utan minsta tvivel att göra honom blind. Det kan inte ens den bästa specialist som pengar kan köpa ändra på. Det finns för övrigt en nyckelscen där Henrik frågar Adam om hur det kommer att bli med vänskapen när hans ögonsjukdom slagit till med full kraft, varpå vännen utan omsvep säger som det är. (Över)brutalt ärlig är nog formuleringen jag letar efter här.

En intrikat hämndplan

Samtidigt har tredje-polaren Jeppe har problem med sin svårt sjuke far, som vill ha hjälp på traven med att dö. En förfrågan han brottas med, och det är inte utan våndor.

Ja, också har vi gängets svenske spelare Adam, vars fasad alltjämt verkar ogenomtränglig. Men ex-frun Hermine håller på att planera en intrikat plan som kan drabba honom. Hårt.

Överhuvudtaget är det oväntat stor fokus på Hermines göranden och låtanden denna avslutande säsong, och kanske är det så att Adams arrogans hindrar honom från att se vad som håller på att hända.

Partajande i St. Tropez

Men betyder då allt detta att allt det som gjorde Exits två första säsonger så skamlöst underhållande helt saknas. Självklart inte. Det partajas fortfarande en del. Denna gång bär det om inte annat iväg till St. Tropez för en del soligt relaxande med allt vad det innebär av supande, drogande och lägrande av damer.

Ett tydligt mörker

Ja, också planerar man en sista(?) wheeling and dealing-grej, som Adam antyder ska göra dem alla oberoende, och så långt är allt gott och väl. Men samtidigt är det utan tvivel så att Exit, säsong tre har ett tydligt mörker de två föregående vändorna inte hade.

Lite trist på sitt sätt, tycker i alla fall jag. Men någonstans måste det också finnas en moral och för all del också trovärdighet i storyn. För ingen borde rimligen vilja att svin som dessa ska kunna rida bort i solnedgången med pengarna, hälsan och brudarna i behåll när eftertexterna börjar rulla. Såvida man inte går under namn som Trump, Madoff eller något annat veritabelt arsel förstås.

I slutänden finns ingen pardon

Med andra ord fungerar denna avslutande säsong av Exit som en slags moralitet för fullvuxna. För i slutänden finns ingen pardon. Det blir smärtsamt tydligt för kvartetten i handlingens centrum att pengar varken kan köpa allt eller att de nödvändigtvis kan göra en lycklig. Eller att den där rikedomen nödvändigtvis skyddar från lagens långa arm in absurdum.

Är imponerad över att norrmännen vågat

Så visst, lika lättsamt sanslöst som tidigare blir det kanske aldrig riktigt nu när serien ska rundas av, men tempot, flyhäntheten i hantverket och de chockerande inslagen finns där även i dessa avslutande åtta avsnitt.

Det är en proffsigt genomförd serie, helt enkelt, och någonstans måste det erkännas att jag också är imponerad av att norrmännen vågat göra något så pass kontroversiellt. För edgy är bara det så kallade förnamnet på den här.

Gjorde matinéfilm för att slippa spela svin

Extra plus även för skådespelarna, som verkligen går in med liv och lust i sina roller. Fast Simon J. Berger alias Adam valde att göra matinéfilm med Ella Lemhagen mellan säsongerna för att slippa spela svin oavbrutet. En lite smårolig anekdot, måste jag säga.

print

Här kan du se Exit - Säsong 3 (2023)

Våra samarbetspartners