GRAN TURISMO – i grunden en traditionellt och gediget gjord sportfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Neill Bloomkamp
Skådespelare: David Harbour, Orlando Bloom, Archie Madekwe, Geri Halliwell Horner, Djimon Hounsou
Land: USA, Japan
År: 2023
Genre: Action, Drama, Äventyr
Längd: 134 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Årets snabbaste, coolaste film är här, fullmatad med massor av extramaterial! The Plan: The True Story of Jann Mardenborough. The Engine: Driving the Visuals. The Wheels: The Fast-Acting Cast. The Pit Crew: The Action & Stunts. The  Garage: The Amazing Automobiles.

Filmen Gran Turismo bygger på den verkliga historien om tonåringen Jann Mardenborough från Cardiff. Han är ett ess på att köra racerbil på sin Playstation och han vinner en tävling där förstapriset är att sponsras av Nissan … och att tävla i riktiga racerbilar.

Naturligt att använda simulatorer

Att ett team med tre spelnördar kunde köra bil lika bra som – eller till och med bättre än – vanliga racingförare slog ner som en bomb i racingvärlden. När de tre Nissankillarna kliver upp på podiet efter att ha genomfört det prestigefulla racet Le Mans så skriver de historia. På mer än ett sätt.

Det är viktigt att komma ihåg att Jann slog igenom 2011 – tolv år senare är det naturligt att använda simulatorer för att göra racingförare bättre i verkligheten. Träningsmetoder har utvecklas. Verkligheten har mycket att lära av e-världen.

Supersnygga övergångar mellan världarna

Filmen är supersnygg. Filmmakarna har effektivt gjort så att gränsen mellan spelvärlden och den verkliga världen suddas ut, gång på gång. Som när en bil virtuellt byggs upp runt Jann när han sitter i sitt pojkrum, nitton år gammal, och spelar med liv och lust. Plötsligt befinner han sig i Le Mans…

Och när Jann blivit en riktig racerförare ser han, och vi, hur alla linjer och all grafik från spelen lägger sig över vägarna och visar på smarta lösningar som ingen annan tänkt på.

Ovanlig hjälte från Wales

Det är ovanligt med hjältar från Wales i den här typen av filmer — standard är amerikaner. Men visst fungerar filmen även för amerikaner, man har till och med lagt in finstilt i rutan var man kan hitta Cardiff (en av världens huvudstäder). Wales. Och bredvid står det: U.K. Nu kan du inte missa var Wales ligger. Och i Wales, liksom i England och Skottland, är fotboll högstatussporten, inte e-sport.

Sportfilm med snabba bilar och hög feelgood faktor

Det här är en film för fler än spelnördar. Historien är i grund och botten en traditionellt och gediget gjord sportfilm. Som är roligare och bättre än de flesta sportfilmer. Det är lätt att leva sig in i handlingen, det känns verkligen som om man är på plats med Jann när han övar och kör sina race, och filmen har en skyhög feelgoodfaktor … för även den suraste gubben i filmen tinar upp i Janns sällskap (och med hjälp av Janns musiksmak …)

Intensiv underhållning

Det är även en bilfilm som är mer intensiv och mer underhållande än de flesta bilfilmer. Den är minst lika bra som klassikern Rush. Den har mycket större underhållningsvärde än den segdragna amerikanska Ford-reklamen Le Mans’ 66 (även om Gran Turismo förmodligen inte kommer att få några Oscarsnomineringar – filmen gör ju reklam för japanska Nissan … och japanska spel …) Och visst lämnar Gran Turismo de tramsiga streetracing-filmerna Fast & Furious långt bak i kölvattnet.

Mardenborough gör egna stunts i filmen

Den verklige Jann Mardenborough är med i filmen och kör som stuntförare. Att racing är på riktigt förhöjer upplevelsen. Det här är inget hokus pokus. Det är sällsynt med bra ungdomsfilmer. Som inte är deprimerande dystopier, deprimerande droghistorier, deprimerande diskbänksdramer eller deprimerande fantasy. Det vilar något upbeat och hoppfullt över hela den här filmen.

En chans på miljonen … eller åttio

Visst, det är väl en chans på miljonen att vinna jackpott som Jann Mardenborough. Eller rättare sagt: en chans på åttio miljoner. Men redan innan vinsten är Jann glad och positiv och tror på sig själv. Och på att det finns möjligheter. Han skulle också kunnat ha fått en framtid som dataspelsutvecklare eller bildesigner.

Favoriten spelar fotboll

Pappan i familjen Mardenborough har en självklar favorit: lillebror som gillar fotboll. Det där känns igen. Vad som räknas som riktig sport och vad som ses som ”bara på låtsas”. Ska du inte gå ut och röra på dig och kicka boll? Du kan bli proffs och tjäna miljoner!

Nu tar e-sport mer och mer plats. Det går att vinna SM-guld i e-sport. Det finns e-sport tävlingar i racing som går parallellt med de traditionella tävlingarna.

Triumf för nördarna

Janns vinst är en triumf för nördarna. Liksom det faktum att det är tre spelnördar som tillsammans kan sätta de andra på plats i Le Mans… Det är en ögonöppnare.

Men det är värt att tänka på att killarna får respekt först när de gjort det ”på riktigt”. I framtiden kanske det kan ses som lika coolt att vinna racingpriser i en e-sport turnéring?

Virtuellt ögongodis

Skådespelarna är genomgående övertygande i sina roller, speciellt nykomlingarna, välkända troper från andra sportfilmer gör att publiken har lätt att hänga med, samtidigt som Colby Parker, Jr. och Austyn Daines, tillsammans med filmfotografen Jacques Jouffret gör allt för att matcha den verkliga sportvärlden med virtuellt ögongodis. Det gör att filmen får en speciell rytm och en speciell look som gör att den inte smälter samman med alla andra sportfilmer.

Ginger Spice inte alls distraherande

Gillar du huvudrollsinnehavaren Archie Madekwe kan han också ses i en liten roll i Midsommar och i det nya kostymdramat Saltburn. Att föräldrarna spelas av superkändisar som utmärkte Djimon Hounsou och Ginger, Spice Girls-tjejen, Geri Halliwell är inte alls så distraherande som det låter. Geri kan till och med leverera repliker om linssallad så att det låter övertygande.

print

Här kan du se Gran Turismo (2023)

Våra samarbetspartners