HOW TO HAVE SEX – iscensatt frihet och första bästa fylla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Molly Manning Walker
Skådespelare: Mia McKenna Bruce, Shaun Thomas, Lara Peake, Enva Lewis, Samuel Bottomley
Premiär: 2023-11-24
Betyg: 3

Frihet att bete sig precis som man vill, eller förväntningarna hur man skall bete sig under en hel vecka utan tillsyn av vuxna. På Glädjeön från Pinocchio och i Peter Pans Landet Ingenstans lever barn ut sina vildaste fantasier, helt utan uppsyn eller för den delen utan ansvar.

Att skicka iväg tonåringar till barndrogskollot i Malia på Kreta är nog mardrömmen för många föräldrar. Men varför inte, vill man festa à la white trash, och har föräldrar som går på den lätta, ”sol och bad med kompisarna och bara en Fanta zero då och då” så är detta en perfekt samlingspunkt för att leva ut sina hormoner och kanske komma hem med fler embryon till den brittiska arbetsförmedlingen.

Redo att inta första bästa fylla

Planet med tonårsfylleristerna har precis landat, och alla tre unga aspiranter, Tara (Mia McKenna-Bruce), Skye (Lara Peake) och Em (Enva Lewis) gör sig redo att inta första bästa fylla så fort de kommit till hotellet, som fullständigt översvämmas av hormonstinna nobelpriskandidater, alla med gulliga små Crossoverväskor som doftar köpcenter lång väg.

Absurd tanke att inte göra ”det”

Långfilmsdebuterande Molly Manning Walker har satt trion i fokus, och det är via deras desperata tonårsfyllor som småtjejerna skall kunna stoltsera med erfarenhet från utlandet så fort de landat på hemtam mark.

Tara, den yngsta, och den som även har det svårast i skolan får det extra obekvämt bland hetsen. Hon har ännu inte gjort ”det”, och tanken på att inte göra det nu är absurd. Speciellt när horden av ungkalvar står samlade runt vattenreservoaren. Det är bara gå fram och välja sitt offer.

Scenario att tolka som ett övergrepp

Men här kommer osäkerheten i dager. Sinnesstämningen byts från låtsascool till storögd labil. Påtryckningarna från ”vännerna” blandas med ytterligare plastfyllda shotglas, och klubbmusiken dundrar på som ljudmattan från en polsk byggarbetsplats.

Regissören Manning Walker får det hela att bli en kamp mot klockan och inte blir det bättre av att vännerna pressar fram ett scenario för Tara som de flesta klarsynta tolkar som mer eller mindre övergrepp.

Social media som falsk trygghet

Att filmen helt låter vuxenvärlden vara frånvarande kan ge en fingervisning om vad föräldrar oroar sig över under veckan där allt kan hända. Fast att mobiler och social media finns till hands, så kan ett lugnande sms inte frambringa annat än falsk trygghet för alla parter. Inte ens vännerna har möjlighet att få grepp om vad som sker, allt handlar om egna upplevelser kryddat med förväntningar.

Baksidan av festen

How to Have Sex är iscensatt frihet, men allt kan ske när dansen i neon inte ens har börjat. Speciellt när solens strålar visar baksidan av festen som fortsätter dag in och dag ut. Realistisk så det förslår, men mest för alla som dansar i neon genom natten och slickar på frimärken i symfoni.

print

Våra samarbetspartners