CARAVAGGIOS SKUGGA – spännande, råbarkat storslaget och välspelat kostymdrama om plågat geni

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: L’ombra di Carvaggio
Regi: Michele Placido
Skådespelare: Riccardo Scamarcio, Louis Garrel, Isabelle Huppert, Micaela Ramazzotti, Tedua
Premiär: 2023-11-24
Betyg: 4

1600-talskonstnären Michelangelo Merisi Caravaggio var en liderlig sälle som tog för sig av livets goda vad gäller vin, kvinnor och sång, och då mest av de två första sakerna i allmänhet och kvinnorna i synnerhet.

Men han var också en lysande visionär till konstnär som använde sig mycket av kontraster mellan ljus och skuggor Inspirationen hämtade han från Bibeln medan modellerna plockades från samhällets olycksbarn. Något som ogillades å det värsta av katolska kyrkan som jämt tjatade på om hädelse. För en arbetande flicka kunde väl inte gestalta jungfru Maria, om ni förstår.

Lyckligtvis hade Caravaggio en beskyddare och stor beundrare i en viss kardinal Del Monte, som mer än gärna satte upp hans konst så världen kunde se i kyrkans fina salonger, men för övrigt var han en outsider. En outsider som inte gått i den fina konstskolan gubevars.

Attackerad av bråkmakare

Caravaggio lär även ha varit en redig bråkstake. Slagsmål och crazy beteende rent allmänt ska ha varit vardagsmat, men detta är i så fall av allt att döma något nedtonat i denna överlag tjusigt råbarkade film. På samma sätt är mordet som slutligen blev hans fall tolkat till hans fördel. Här är det skildrat som om han blev attackerad av den ständige bråkmakaren, Ranuccio Tommasoni och hans vänner. Vi talar bakhåll med flera mot en här, och Tommasoni ville nu en gång för alla få slut på en ständig fejd med Caravaggio.

Kastrering innan dödsstöten?

Det skulle han inte gjort. Det ändade med en dödlig stöt i skrevregionerna när konstnären försvarade sig. I alla fall i denna film. I verkligheten kan bilden ha varit en annan, rykten om kastrering innan dödsstöten florerade då det begav sig. Eller också var döden ett ofrivilligt resultat av nämnda kastrering, men inget är väl en säker sanning.

Ett svart får av fin familj

Klart tycks dock vara att Tommasini var en högst osympatisk man. En man med rykte om sig att vara en gangster, ett svart får av fin familj. Tydligen försörjde mannen sig som hallick, och det finns då en teori som säger att han var svartsjuk för att en av damerna i hans stall agerade modell för Caravaggio till flera av hans mest berömda verk.

Efterspel har ignorerats

Fast det där berörs inte i denna skapelse, så här har regisserande medförfattaren Michele Placido missat en smaskig sidohistoria. På samma sätt har efterspelet och Caravaggios flykt från rättvisan i Room i kölvattnet på Tommasinis våldsamma frånfälle i stort sett ignorerats. Fast om så inte skett hade förstås det här blivit en film som blivit tre timmar istället för som nu, två.

Deckare från katolska kyrkan

Emellertid gillar jag upplägget där fokus läggs på en alldeles egen prästerlig deckare från katolska kyrkan, som ska utreda om Caravaggio förtjänar att benådas eller straffas å det värsta för sitt dödliga tilltag. Skuggan, som han kallas rapporterar direkt till påven och intervjuar både folk och fä bland målarens bekantskaper. Många har något att säga om konstnären, och då inte minst hans välgörare markisinnan Costanza Colonna, men Skuggan, som ter sig tämligen hardcore köper inte vad som helst. ”Talang kombinerad med perversion”, kommenterar prästen när han betraktar ett av Caravaggions verk.

Samtdigt ligger påvens inkvisition som en våt filt över samhällskroppen så alla som likt Caravaggio levde utsvävande hade all anledning att frukta för sin säkerhet.

Geni med okontrollerade demoner

Det finns med andra ord mycket matnyttigt att suga i sig i Caravaggios Skugga, och även om nu inte det här är den första filmen om konstnären, så är det i alla fall vad jag förstår den mest storslagna och påkostade. Så låna gärna ett öga eller helst två till detta välspelade spännande kostymdrama av smått episka mått. Om en mörk tid i allmänhet och ett konstnärligt geni med okontrollerade demoner i synnerhet, dessutom. Du borde rimligen inte bli besviken, således. Åtminstone inte om intresset för historiska skeenden är din forte.

print

Våra samarbetspartners