DONNA LEON : MORD MELLAN RADERNA – rungande hyllning till böckerna i deckarnas värld

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: By its Cover
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättning: Ing-Britt Björklund
Serie: Kommissarie Brunetti (del 23)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 300
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-08

Kommissarie Guido Brunetti rör sig som vanligt hemtamt på Venedigs berömda gator och kanaler. Den här gången har han fått en av sina knivigaste gåtor någonsin. Allt börjar med ett telefonsamtal från ett känt och anrikt bibliotek.

Noga utvalda sidor med illustrationer och kartor i ovärderliga antika böcker är utskurna och försvunna. Vid närmare undersökning saknas även hela böcker. Mecenaten är en av Venedigs mest beryktade och fruktade grevinnor. Hon är känd för att aldrig vara generös och om stölden blir allmänt känd kommer det att bli slut på donationer. Bibliotekarien som Brunetti pratar med sitter i en rävsax. Hon både vill och vill inte anmäla stölden. För tänk om media får reda på skandalen …? Det kan vara början till slutet för hennes bibliotek.

Varför vill någon ha en bok?

Samtligt undrar Brunettis okultiverade högste chef varför någon i hela världen skulle vilja stjäla något så värdelöst och tråkigt som en bok? Det bådar inte gott för att Brunetti ska få tid för att lösa mysteriet. Inte förrän Brunetti ger en hint om vad grevlig (eller grevinnlig) gruvlig vrede skulle kunna innebära. Brunetti är själv ingift i adeln och hans fru är mycket kultiverad, liksom båda hans välartade tonårsbarn. De har alla sina egna teorier om motiv, medel och tillvägagångssätt.

Mitt i fallet med de vandaliserade och stulna bokskatterna sker ett mord. Som verkar ha anknytning till Brunettis biblioteksfall.

Mutor och mygel är normen

Vi får inte förglömma att vi befinner oss i Venedig där kriminellt beteende, från mutor, mygel och maffia, till vapenbrott, våldsamheter och vandalisering, hör till vanligheterna. Även när det gäller myndigheterna. Eller: i synnerhet när det gäller myndigheterna. Venedig håller till exempel på att förstöras av de kryssningsfartyg som drar förbi, men alla åtta instanser som måste komma överens för att få ett slut på kulturvandaliseringen … är så upptagna med att ta emot mutor av rederierna att ingen gör något åt det.

Okej lura poliskåren

Brunetti vet att polisen i Venedig har ett halvt dussin kanalbåtar som ska utrustas med GPS-sändare som aldrig kommer… och varför är ett helt dussin beställda och betalda? Ja, det är till och med okej att lura poliskåren. Och ingen orkar fråga hur fadäsen har gått till och vem som är ansvarig, för då kommer vederbörande att få ännu ett fall … som hen inte har tid med.

Finurliga vardagsobservationer

Mord mellan raderna är en roman som är full av finurliga vardagsobservationer och mörk humor. Alla mutar alla och detta är den variant av ”The Circle of Life” som härskar i Italien. Vad den omutlige Brunetti kan göra … är som att hälla en droppe klart mineralvatten i en förorenad kanal med råttor.

Sedan finns det så klart trivsamma saker med Brunettis Venedig. Vackra miljöer, överdådiga fester med grevar och grevinnor, oändliga cafébesök, trerätters hemlagade luncher levererade från frun Paola (som hinner med trerätters två gånger om dagen, trots att hon är lärare!), långa kultiverade samtal, filosoferande över antikviteteter och historia, och på det hela pågår handlingen i en allmänt trivsam lunk. Där mat och dryck, liksom läsning och vackra historiska saker, får ta stor plats.

Har allt … utom en katt

Jan Mårtensons Johan Kristian Homan och Donna Leons Guido Brunetti skulle säkerligen trivas i varandras sällskap. Både två gillar att promenera genom vackra historiska miljöer. Båda två kan en hel del om adel och antikviteter och har en förkärlek för livets goda. Båda två unnar sig, har långa luncher och intressanta vänner, har en benägenhet att filosofera över märkliga nyheter och sakernas tillstånd … och båda två har väldigt skärpta fruar. Med adlig härkomst. Enda skillnaden är att Brunetti inte har en smart siameskatt att dela livet med …

Trivsam spänning med satirisk udd

Det här är trivsam spänning med en nutidssatirisk udd. Mutorna går runt, runt, runt … och vi vet att vad än Brunetti gör så resulterar det knappast i mer än en krusning på ytan. Men böckerna måste räddas, eller hur? Det här är som om Donna Leon skapat en speciell present till alla sina fans, alla hängivna läsare och boknördar och historieälskare. Det här är en oförbehållsam och rungande hyllning till Böckerna i deckarnas värld. Må de inte styckas av giriga typer!

print

Våra samarbetspartners