THE MARVELS – onödig mellanfilm som tramsar bort allvaret

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Nia DaCosta
Skådespelare: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Vellani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton
Premiär: 2023-11-08
Betyg: 2

På förhandsstadiet var det hyfsat lätt att hysa positiva tankar om den här filmen. För en uppföljare till Captain Marvel kunde väl vara något att se fram emot. Första filmen gav trots allt mersmak. Skulle utan att tveka vilja hävda att Captain Marvel tillhör det högre skiktet i MCU, och i The Marvels skulle hon ju dessutom få sällskap både av sin väninnas dotter Monica Rambeau och tonåriga Ms. Marvel.

Så vad kunde gå fel? En hel del. Som med många andra filmprojekt, och i det här fallet handlar det om att man inte alls klarat av eller ens velat bygga vidare på den storslagenhet, snygga rymdaction och känsla av genuint allvar som föregångaren faktiskt gjorde.

Flamsa inte bort allvaret

Jag tillhör dem som brukar predika om att det inte funkar att tramsa bort just allvaret i superhjältefilmer. För om inte filmmakarna själva vågar tro på själva upplägget, varför ska då publiken göra det? Visst gärna humor, det kan lätta upp och gå bortom gravallvaret. Men flamsa bort alltihopa som var fallet med till exempel Thor: Love and Thunder. Nej tack. Det var inget för någon likt mig, som uppskattade Kenneth Branaghs närmast Shakespeare-doftande vision av åskguden.

The Marvels tangerar min besvikelse i detta avseende. I sina sämsta stunder framstår det hela som ett märkligt mellanting mellan misslyckad sit-com minus irriterande burkskratt och en rymdopera som aldrig får en chans att uppnå sin potential bortom för sammanhanget ovanligt fantasilösa fajting-sekvenser.

Maktkamp mellan rymdfolk

Inget ont om scenografi och rymdmiljöer dock, och handlingen kanske funkat om man haft ett annat approach än det ovannämnda. För övrigt rör sig det hela om maktkamp mellan två rymdfolk. Ett (skrullerna) har blivit fördrivna, ett annat (kreerna) måste lämna sin planet av miljöhänsyn. Samtidigt byter Captain Marvel, Rambeau och Ms. Marvel plats via teleportering ofrivilligt hipp som happ. Det handlar visst om en glitch i något system. En hoppunkt anomali, rakt översatt.

Som om inte detta vore nog är kreerernas ledare Dar-Benn, ute efter Ms. Marvels intergalaktiska armband. Det behöver för att hennes planer för att rädda sitt folks planet, och hon tänker inte lägga fingrarna emellan för att lyckas.

En onödig mellanfilm

Sistnämnda är mycket riktigt också den som den slutgiltiga uppgörelsen står med. Så överdrivet laddat och spännande ter sig dock inte denna. Okej, det finns enstaka ögonblick, och det ska villigt medges att jag fortfarande tycker att Brie Larsons Captain Marvel är en tilltalande superhjältinna, men på det hela taget är The Marvels en tämligen onödig mellanfilm i Marvels filmuniversum utan slut.

print

Våra samarbetspartners