JOHANNA THYDELL : TOMTARNAS TÄVLING – full fart framåt och många ordvitsar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Lisa Moroni
Serie: Adventsbok (2023)
Genre: Berättelser
Läsålder: 3-6 år
Antal sidor: 96
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-06

Bäst i test möter Mästarnas mästare och Allt för Sverige när åtta små tomtenissar ska tävla om att få en plats som slädtomte hos Jultomten. Varje omgång slås en tomte ut, den som kommer sist, precis som i em>Mästarnas mästare och Allt för Sverige.

Precis som så ofta i Mästarnas mästare är det tre killar och en tjej kvar i finalen. Sedan ryker den sista tjejen. Slutligen är det två killar kvar till den sista duellen.  Tomten sitter i en stor röd Bäst i test-fåtölj och domarna är kinkiga. Tävlingarna är Bäst i test-värdiga. Som att så snabbt som möjligt fylla en hel hink med renbajs och om så mycket som en centimeter fattas så blir den lilla nissen diskad, även om hen inte är sist över mållinjen.Det tävlas även i kurragömma, överleva oväder, hitta finaste julgranen … och så vidare.

Råkar bara vara i närheten

Noel, vars namn betyder jul, är den lilla åttaårige tomtenisse som vi får följa, och som vi förväntas heja på. Han får en gratisbiljett när en tomte blir diskad, bara för att han råkar vara i närheten. Vilket är lite konstigt, borde de inte ha ett kval?

Och en reservlista med folk som nästan är kvalificerade, ungefär som på Skidskytte-VM? Tomtar som kan hämtas in från ITU-kuppen (International Tomte Union) om någon av de ordinarie blir sjuk eller faller bort?! Men det finns ju en hel genre av sådan här barn-och-ungdomslitteratur där huvudpersonen helt osannolikt vinner någon slags talangtävling och så är det lyckligt slut.

Tävling i barnarbete med renhjälp

Det intressanta här är att tomtarna inte tävlar om en medalj eller ett skivkontrakt, de tävlar bara om att bli barnarbetare. Så vitt vi vet är det gratis barnarbetare för ”äran”. På julafton och juldagen. Istället för att få vara lediga och leka. Tidigare slädtomtar har varit några hundra år gamla.

Lite konstigt är också att renarna får hjälpa tomtenissarna, för då blir det ju egentligen renarna som tävlar … och de måste väl också  ha varit med i några hundra år, eftersom ingenting har förändrats på så länge.

Rena rama  ordvitsbonanzan

Författaren har haft kul med renarnas namn. Den divigaste heter Loreen. Den svårmodigaste som skriver dikter heter Norén. Den lilla renen som gillar att dansa och vicka på rumpan heter Macarena.

Och det finns fler ordvitsar. PostNordpolen slarvar bort alla brev. Granarna har god gran-sämja. Renarna kan bli sjuka med corena och det är mycket smittsamt.

Alla borde få vinna

Det är i alla fall full fart framåt i kapitel efter kapitel och en trevlig sensmoral i sista kapitlet om att alla borde få vara med och vinna … alla nio tomtenissar. Och alla borde få åka med Jultomten genom den magiska snön. Hur det går med Noels dröm om att få se en riktig människa? Det vet vi inte. Det är en annan historia.

Spännande illustratör med känsla för djur och natur

Lisa Moroni är en av de mest spännande svenska illustratörerna just nu, hon är som en modern Elsa Beskow och har en unik känsla för djur och natur. Man kan alltså förvänta sig slående vackra naturbilder, massor av gulliga renar … och dessutom mängder av små tomtar i fina luvor. Tomtebobarnen hade varit stolta.

print

Våra samarbetspartners