CLARA LIDSTRÖM : UNDERBARA VINTER – en bok som till och med doftar julstämning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: The Book Affair
Foto: Lotta Kühlhorn
Genre: Matlagning, Recept
Antal sidor: 284
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-10

Vintern är underbar med Underbara Clara. Höstmys. Halloween. Allhelgona. Advent. Lucia. Julafton. Juldag. Annandagen. Mellandagar. Nyår. Trettondedag jul. Tjugondag Knut. Det här är sällsamt trivsam läsning. Personliga berättelser blandas med fakta om traditioner och läckra recept och skojiga pyssel. Fotograferat och observerat av en av de juligaste personerna i Sverige, Clara Lidström. Och formgivet av en av Sveriges bästa formgivare, Lotta Kühlhorn. Boken till och med doftar julstämning…

Clara Lidström, författare, fotograf, poddare och programledare, behöver knappast någon närmare presentation. Hon slog igenom med bloggen Underbara Clara och i vinter programleder hon bland annat SVT:s julsatsning Susannes skafferi.

Underbar vit jul

Clara tillhör de avundsvärda människor som inte behöver undra om de kommer att få en underbar vit jul. Hon bor på en gammal gård i Västerbotten, omgiven av släkt och familj, husdjur, gårdsdjur, goda vänner och säkert även en gårdstomte. Vem har annars sprungit iväg med rödbetan?

Här pysslas det flätade hjärtan, kräppänglar och gammaldags halmstjärnor. De godaste recepten omfattar allt från allhelgonagryta och dunderglögg till en läcker laxtårta och hemgjord glassbomb. Här finns både det traditionella och det överraskande.

Självklara, uråldriga traditioner … som bara funnits i hundra år

Vackra foton från Västerbotten och många bilder från traditionellt julfirande förr i tiden förgyller läsningen. Många av våra måsten och traditioner är knappt hundra år gamla. Som de kära elektriska adventsstakar som lyser upp i vintermörkret…

Personliga berättelser

Det finns gott om personliga berättelser från Claras eget liv, och det är ju hennes styrka och hennes USP. Ingen annan är lika bra på att vara Underbara Clara – även när inte allt är underbart och när ryggskott efter snöskottning gör sig påmint.

Spara ”julförberedelser” till mellandagarna

Och man ska inte låta julstress ta över. Varför inte spara en del ”julförberedelser” som pepparkaksbak och byggande av pepparkakshus till mellandagarna? De roliga tipsen på barnpresenter som tar tid fungerar även för tonåringar och vuxna. En mugg att måla med porslinsfärg, ett pussel att designa, garn att virka något av, lera att knåda till prydnader… Akvarellblock, färger, pensel, staffli. Och en ram till bästa alstret. Kanske en ram som man kan dekorera själv?

Frustration över ”duktighet” på sociala medier

Många känner säkert igen sig i Claras frustration när julen på sociala medier blir en tävling om att vara bäst och duktigast och att slänga ut allt först, redan till nyår, och lägga upp bilder på sina tulpanbuketter med ”snart kommer våren” meddelanden. Spoileralert:  Våren kommer inte efter nyår. Speciellt inte i Västerbotten. Men pimpa gärna borduppsättningen med tulpaner, det finns fina jultulpaner som gör en välkommen comeback! Jultulpanlökar håller länge och kan sedan (likt påskens narcisser) få åka ut till någon tacksam trädgård.

Sympatisk kompisbok att avnjuta i lugn och ro

Vem sa att julen ska ta slut till nyår? Efter all julstress förtjänar vi att njuta till tjugondag Knut. Speciellt vi som är old school och packar upp julen mellan den 23 och 24 december.

Claras bok Underbara vinter är en sympatisk kompisbok som lätt kan vara från hösten (tips: smaka på allhelgonagrytan) och en bra bit in på det nya året. En bok som är personligt berättad, inspirerande, kreativ, peppande och förlåtande. En bok som är så mycket mer än en julbok.

Sjutton års juldokumentation av Clara har burit frukt. Det kan ni ge er sjutton på.

print

Våra samarbetspartners