SYMPATHY FOR THE DEVIL – Cage och Kinnaman i cool, kul och hårdkokt katt- och råtta-lek

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Yuval Adler
Skådespelare: Nicolas Cage, Joel Kinnaman, Alexis Zollicoffer, Cameron Lee Price, Oliver McCallum
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Thriller
Längd: 90 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Noble Entertainment
Betyg: 3

Joel Kinnamans namnlöse förare har precis kört ner i ett garage för att vänta in sin frus barnafödande på sjukhuset ovanför. Men innan han hinner säga Nicolas Cage hoppar plötsligt en aggressiv man – namnlös även han – in i bilen, hotar honom med en pistol och kräver en åktur mot ett okänt mål.

Detta är premissen, och även början på en skruvad roadmovie där galenskap och oförutsägbarhet råder. Vem är han, varför jag, vart är vi på väg är frågor föraren ställer till bilkaparen. Utan att få några svar. I alla fall inga vettiga sådana.

Däremot eskalerar våldsamheterna. Något en polis snart får erfara. Och ett stopp på en diner blir inte direkt händelselös heller. Att föraren sedan också försöker fly är givet, men det går förstås inte som det var tänkt.

Spelar ut sitt knäppis-register

Samtidigt är mycket inte heller som det verkar. Passageraren berättar en historia som verkar avslöja ett icke alldeles fläckfritt förflutet där deras vägar har korsats. Eller är så verkligen fallet? Det överlämnar jag åt tittaren att själv upptäcka.

Så mycket kan dock sägas som att Nicolas Cage spelar ut en hel del av sitt knäppis-register. Mannen uppvisar då och då härliga utbrott av välbekant snitt, och när han sjunger med till Alicia Bridges discohit från sena 70-talet, I Love the Nightlife, ter sig det hela faktiskt rätt obetalbart.

Med svettdoftande trovärdighet

Joel Kinnaman å sin sida är ”The straight man”, som fått den uppgiften att agera det präktiga bollplanket. Svensken spelar sin roll med svettdoftande trovärdighet, men frågan är om det finns något mer än så under ytan.

Actionladdat noir-drama

På det hela taget får nog sägas att jag är rätt förtjust i den här filmen. Det vilar en känsla av actionladdat noir-drama över alltihopa, och man kan nog lugnt påstå att Sympathy for the Devil skiljer sig en hel del från regissören Yuval Adlers förra film The Secrets We Keep, i vilken Joel Kinnaman också medverkade.

Andra världskrigets grymheter

Där precis som i detta alster var en stor del av fokuset förvisso på en man med mörka hemligheter, men den nattsvarta gravallvarliga tonen i kölvattnet på andra världskrigets grymheter saknas här. istället framstår Sympathy for the Devil som en rätt cool och kul katt och råtta-lek för vänner av det hårdkokta, och det är inte precis det sämsta. Långt därifrån.

print

Här kan du se Sympathy for the Devil (2023)

Våra samarbetspartners