HANNA BLIXT : LUSTHUSET VID TJÄRNEN – feelgood med varm vänskap och choklad laget runt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bazar Förlag
Serie: Leksands-sviten (del 4)
Genre: Samtida skönlitteratur
Antal sidor: 265
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-05

Lusthuset vid tjärnen är en rolig och lättsam spin-off på Leksandssuccén Glasveranda med sjöutsikt, som blev starten på en trilogi där vi fick följa Nora och hennes resa från stressad storstadsbo till lycklig lantis.

Under tiden kärar Nora ner sig i ett NHL-proffs vid namn Viktor, löser mysterier i det förflutna, startar ett underbart populärt galleri där tre oemotståndliga seniorer hjälper till … och blir tillfreds med sitt arv från Dalarna.

Kärleken till arvet från Dalarna

Hanna Blixt är själv från Dalarna och kärleken till landskapet märks på vartenda uppslag. Det här är feelgood som kan läsas bara för miljöskildringarna, och vem gillar inte juliga feelgood-romaner där det glittrar om snön? I detta fall bokstavligen, speciellt på bokens omslag som verkar vara designat av julféer på partyhumör.

Pigg nystart

I denna nystart på Leksandssviten får vi följa en ny pigg och företagsam tjej vid namn Hilma (ja, gammaldags namn gör comeback) som gör samma resa som Nora, både fysiskt och emotionellt.

Från PR-jobb i Stockholm till chokladtillverkning i Dalarna

Arbetet på PR-byrån i Stockholm känns tungt och Hilma säger upp sig och söker jobb på ett café där man gör egen choklad, både i pralinform och som dryck, och det faktum att företaget finns i ett lusthus lockar … Kan det bli mer lantligt romantiskt? Saker blir inte exakt som Hilma har tänkt sig. Bland annat med hyran. Och visst är det kallare än vad hon hade väntat sig, och veden är dyrare än vad hon kunnat ana … men det blir en nystart.

Alla tinar upp av praliner

Liksom Nora i tidigare böcker träffar även Hilma en snygg kille som tinar upp efterhand och liksom Nora är även Hilma med och räddar ett företag. Föredrar läsare ett galleri eller en chokladbutik? Det doftar lite Lasse Hallström film om intrigen, på ett bra sätt. För även de suraste av karaktärer blir lite sötare och mer medgörliga när de matas med chokladpraliner och sockerkaka (recept medföljer längst bak i boken).

Kända karaktärer gör cameos

Viktor och Nora gör vad man kan kalla cameos i bokform. Men den verkliga vinnaren är Åke, som vi lärt känna ytligt i de tidigare böckerna när han hjälpt Nora på galleriet. Nu dyker han upp i chokladbutiken som en räddare i nöden och han verkar väldigt förtjust i ägarinnan Maggie. Åke är ett veritabelt trumfkort i intrigen. En karaktär med oanade djup som tidigare mest använts som comic relief och som hjälpare. Det är hög tid att Åke får sin egen historietråd.

Det ordnar sig – även om det tar några decennier

Det finns hopp tillbaka i tiden. En intrigtråd utvecklar sig i nutiden, en annan börjar på 1960-talet och går ända fram till modern tid. Man förstår att de barn som var lite förtjusta i varandra redan då-för-tiden kommer att få varandra och förstå varandra och rädda varandra till slut, för det är tryggheten med feelgood, att det ordnar sig till slut. Även om det ibland tar några decennier för ordnandet att bli klart.

Och med lite hjälp från en korg med änglar på räddas även fler karaktärer, tills änglakorgen gått cirkeln runt och kommit tillbaka till den ursprungliga givaren, som nu behöver hjälp. Det är en fin tanke om en ”pay-it-forward” mentalitet där alla inkluderas. Det finns alltid någon som behöver lite extra uppmuntran. Speciellt i vintertid och när det lackar mot jul.

Varm vänskap och choklad laget runt

Drömmar förverkligas, kärlek spirar, LCHF omtolkas till Lite Choklad Hjälper Faktiskt, företag räddas, bygemenskapen manifesterar sig, varm vänskap kokar likt choklad på spisen och drycken delas ut laget runt. Fint skildrade miljöer och vardagliga jordnära karaktärer förgyller anrättningen, som en vispgräddeklick med kanel på toppen.

print

Våra samarbetspartners