FIVE NIGHTS AT FREDDY’S – har sina mörka och kalla kårar-doftande ögonblick

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Emma Tammi
Skådespelare: Josh Hutcherson, Piper Rubio, Elizabeth Lall, Matthew Billard, Mary Stuart Maserson
Premiär: 2023-10-27
Betyg: 3

Succén är ett faktum. På bara några veckor har Five Nights at Freddy’s dragit in 220 miljoner dollar världen över. Imponerande siffror, men det verkar onekligen som om fansen av dataspelet som det hela bygger på har tagit filmen till sig. Samtidigt som vanliga biokonsumenter också gjort det, bör tilläggas. Vi talar i termerna, ännu en fjäder i hatten för Jason Blum och hans Blumhouse Pictures, med andra ord.

Hur nära filmen rör sig i förhållande till spelen ska dock låtas vara osagt, men vad jag förstår är premissen likartad. I handlingens centrum finner vi säkerhetsvakten Mike Schmidt, som efter att ha misshandlat en otrevlig pappa svårt på ett köpcenter åter är blir arbetslös.

Ett prekärt läge

Illa illa. Särskilt som Mike utöver diverse skulder har sin lilla syster Abby att sörja för också. Situationen kompliceras dessutom av att han riskerar att förlora systern till sin otrevliga moster utan arbete, en vårdnadstvist är redan i antågande.

Synd bara att Mikes jobbmöjligheter är begränsade. Han inser dock nödvändigheten att ta det enda han blir erbjuden i ett prekärt läget; att motvilligt ta arbete på ett gammalt nedlagt pizzahak/nöjesetablissemang.

Kunde spela låtar

Bland attraktionerna finns bland annat animatroniska djurrobotar av det läskiga slaget. De tillhörde tydligen underhållningsdetaljen då det begav sig, och kunde till och med spela låtar, typ The Romantics jättehit Talking in Your Sleep.

Kidnappad mitt framför ögonen

Inte illa, förstås. Men frågan är om de har annat i sig än skruvar och muttrar. För nog verkar de ha spöklika kvaliteter. Samtidigt lider Mike av ett trauma ända sedan barndomen. Ett trauma som inkluderar hans lillebror som blev kidnappad mitt framför ögonen på honom som tolvåring.

Mörka och kalla kårar-doftande ögonblick

Ett central del i historien är att Mike aldrig kunnat släppa händelsen. Han vill lösa mysteriet till varje pris. Allt för att kunna gå vidare. Vad hände egentligen? Varken mördare eller offer har hörts av vare sig förr eller senare, men Mike tror sig kunna lösa mysteriet i sina drömmar.

Se där, där har ni upplägget, och utan att nu avslöja för mycket kan man väl konstatera att Five Nights at Freddy´s har sina mörka och kalla kårar-doftande ögonblick. Det finns en icke oäven klaustrofobisk stämning varje gång man befinner sig på plats i Freddy Fazbear’s Pizza, som filmens nedlagda etablissemang heter.

varför mot bättre vetande?

Fast med detta sagt, nog hade man väl önskat sig en barnförbjuden, icke PG-13 version istället. Då hade möjligheterna att skrämmas begåvats med mesta möjliga potential. Det är lika trist varje gång när filmbolagen mot bättre vetande tvunget måste softa när filmens ton, historiens karaktär och så vidare antyder det motsatta.

Så nej, Five Nights at Freddy’s är inte fantastiskt. Däremot håller den trots allt måttet. Typ, De som önskar se en mer hardcore orienterad variant på ungefär samma tema bör dock kolla in Willy’s Wonderland med allas vår flitige Nicholas Cage i huvudrollen.

print

Våra samarbetspartners