DURAN DURANs Roger Taylor om nya albumet: ”Vi ville gräva lite djupare i vår mörka sida den här gången”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Från depp till skräck. Ibland svänger det musikaliska livet. Duran Duran har i och för sig aldrig varit främmande för att experimentera vare sig ton- eller stilmässigt med sin musik, men om förra albumet Future Past var ett inåtblickande grävande känslospäckat album, så är nya verket Danse Macabre en spontant tillkommen skapelse som celebrerar skräck med humor i den gotiska traditionen iklädd festkostym.

Man skulle lite vitsigt kunna hävda att det kvartetten nu gjort är väsensskilt från senast, och tanken bakom detta kan till lejonparten härledas till en spelning i Las Vegas då sällskapet gick hela vägen för att få till en Halloweeninspirerad show värd namnet.

– Yeah, vi var ute efter att göra några shower i Vegas innan vi skulle uppträda på Rock’N’Roll Hall of Fame, berättar Roger Taylor. Vi hade inte spelat ihop på ett tag, så vi ville bli varma i kläderna igen.

Finns en mörk undervegetation

Med detta sagt skulle det inte bli som vilken annan spelning som helst. Den skulle bli annorlunda. En annorlunda show med en dito låtlista på menyn, betonar trummisen.

– Det där influerade vår mörka sida, och det är något vi alltid haft. Det finns en mörk undervegetation hos oss, och den ville vi gräva lite djupare i den här gången. Sedan ville vi klä oss för tillfället också, så folk blev lite chockade innan de vande sig.

Idé till nytt album efter gig i Vegas

John säger att alla hade ”väldigt kul” på scen kvällen ifråga. Med tanke på detta fanns också idén planterad i medvetandet att det skulle bli en liveskiva av det hela till slut. Dessa planer ändrades dock rätt omgående. Istället blev resultatet av Las Vegas-giget ett i slutänden ett helt nytt album. Nästan exakt två år efter releasen av Future Past.

Som en oväntad bebis

– Jag är ärligt talat själv förvånad över hur snabbt det gick. Det var som om en oväntat bebis helt plötsligt skulle dyka upp. I vanliga fall hinner lång tid gå. Flera måndader avverkas innan något är färdigt. Arbetsperionden är alltid lång. Men det här gången rullade det på snabbt, men jag antar att det är lättare att leverera när man inte har pressen.

Snabbaste albumet sedan Rio

– Jag läste någonstans att Nick (Rhodes, klaviaturspelaren) sagt att ni aldrig har gjort något album lika snabbt som Danse Macabre?

– Jag tror faktiskt det är det snabbaste sedan Rio. Fast det hjälpte säkert att vi hade en del covers och att vi tog ett par av våra gamla sånger som vi adderade en fräsch touch på. Samtidigt är tre låtar faktiskt nya också. Det var helt crazy, men det kändes som det blev succé.

Ett fungerande recept

Med detta sagt är John noga med att påpeka att skillnaderna från album till album är givna. Av den enkla anledningen att Duran Duran alltid försöker göra något väldigt annorlunda. Således kommer nästa skiva också att följa den rutinen, och receptet har på det hela taget också fungerat genom åren.

”Den mest fantastiska USA-turné

Inte alltid, förvisso. Något tiden från 1995 fram till millennieskiftet då verken Thank You, Medazzaland och Pop Trash, dessvärre såg till att bekräfta en karriär i utförsbacke. Fast John håller med när jag säger att bandet verkar befinna sig på en bra plats i dagens läge.

– Vi avslutade nyligen den mest fantastiska USA-turné. Jag kan till exempel inte påminna mig om att vi någonsin spelat för en så stor publik i New York. Jag vet inte vad som förändrats, men det verkar ha skett ett skifte de senaste åren. Inte minst har våra senaste skivor blivit mycket väl mottagna. Sedan blev vi blivit invalda i Rock’N’Roll Hall of Fame förra året också, vilket väl bidragit också.

Vet aldrig vad som kommer att hända

– Det låter som ni kommit in i en andra andning karriärmässigt?

– Ja, jag säger ibland att vi kommit in i en andra karriär. Fast tidigare hade vi å andra sidan en mellankarriär, så det handlar väl nästan om tredje varvet nu. Vi ser många fler yngre på konserterna nu samtidigt som de äldre fortsätter komma.

– Vilket bara bevisar att man aldrig vet vad som kommer att hända?

– Det är väldigt sant. Häromdagen sade jag till de andra. ”Vem vet var vi kommer att befinna oss om fyra, fem år. Vi kan lika gärna spela på nattklubbar som göra stadionkonserter”. Men det är sådant som gör det intressant. Det är därför man måste fortsätta vara väldigt fokuserad. Planera aldrig för mycket i förväg. Det är därför man ska försöka leva i ögonblicket.

Händer något om man håller ut

– Vad är då skillnaden på att vara medlem i Duran Duran idag jämfört med då det begav sig?

– Bra fråga. Skillnaden är nog att vi förstår vem vi är idag. I början förblindades vi av de fina kläderna och glittret. Samtidigt gjorde kritikerna det samma och hängde upp sig på det där. De kunde inte se att vi hade något att erbjuda (bortom hitsen). Fast nuförtiden hyllas vi av en del, så jag antar att om man håller ut tillräckligt länge, så händer något.

– Varför tog det så lång tid innan det här förändrades då?

– Ibland får jag känslan av att vi helt enkelt inte kunde bli uppskattade. Men även på de tidiga skivorna fanns djupa spår som vi lagt hela vår själ i.

Aldrig bekväm med celebritetsgrejen

– Du lämnade ju bandet 1985 för att sedan inte återkomma förrän sexton år senare i samband med återföreningen av originalsättningen. Vad hände? Hade succén blivit för mycket av det goda?

– Vi ville alla bli framgångsrika, men ingen av oss hade förväntat oss något på den enorma nivån som vi fick i början. För egen del hade jag aldrig varit en fan av celibritetsgrejen. Jag blev inte musiker för att bli kändis, så jag kämpade mycket med den biten eftersom jag befann mig i en situation jag inte var bekväm med.

– Därför är det både intressant och roligt att du nu faktiskt varit med i bandet tjugotvå år i sträck nu jämfört med endast sex din första period på 80-talet.

– Jag vet, det är nästan fyra gånger så länge som då. Det är helt crazy.

print

Våra samarbetspartners