THE MIRACLE CLUB – lättsam (rese)berättelse tar oss aldrig med på djupet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Thaddeus O’Sullivan
Skådespelare: Laura Linney, Kathy Bates, Maggie Smith, Stephen Rea, Agnes O’Casey
Premiär: 2023-10-20
Betyg: 3

Ballygar, 1967, en ganska hårt utsatt arbetarklassförort till Dublin där männen arbetar och kvinnorna sköter hem, hushåll, barn och ser till att maten går att få ner. Ett litet samhälle där alla känner alla och den gemensamma byprästen utgör samvete, vän, doktor och även reseledare.

Här finns berättelsen om tre generationer nära vänner, Lily (Maggie Smith), Eileen (Kathy Bates) och Dolly (Agnes O’Casey), alla med en lockande dröm: att vinna en pilgrimsfärd till den heliga franska staden Lourdes, mirakelplatsen som drar miljontals besökare varje år. En knöl vid bröstet, en son som inte vill tala, ett ben som är för kort. Alla krämpor och åkommor går att bota, bara man kommer till Lourdes.

Rör om i grytan

När möjligheten uppstår att vinna en plats på pilgrimsbussen via en lokal talangtävling tar kvinnorna chansen. Men just då anländer deras gamla vän Chrissie (Laura Linney) till Ballygar för sin mammas begravning, vilket rör om i grytan och saltar skvallerskålen ytterligare.

Gamla sår öppnas

Här kommer Lily (Maggie Smith) sylvassa repliker till pass från Downtown Abbey. Även om de inte har samma effekt eller når mottagaren på dito eleganta vis. Här gror också misstänksamheten mellan ensemblen om varför Chrissie egentligen gav sig iväg till USA. Vad hände egentligen med hennes då ofödda barn, är frågan. Gamla sår öppnas igen längs vägen, vilket tvingar kvinnorna att konfrontera sitt förflutna, speciellt i sökandet efter ett mirakel.

Ett sista halmstrå

Denna medhavda packning av illmariga tankar och känslor ryms knappt på bussen som skall ta damerna till Lourdes. Men resan är egentligen en frigörelse från samhället och männen. Ett sista halmstrå, en fyr som lyser upp vardagens monotona mönster, och kanske kan det hela utgöra bot och bättring för resesällskapet. Som prästen klokt påtalar, deras gemensamma trauman kan bara läkas av kärlekens och vänskapens botande kraft.

Skådespelarnas tyglade erfarenhet

The Miracle Club är en lättsam berättelse, som aldrig tar oss med på djupet utan låter oss iaktta en gemenskap på avstånd där skådepelarnas erfarenhet hålls tyglade, istället för få att blomma ut, viket kunde kommit väl till pass på denna resa.

print

Våra samarbetspartners