INSIDIOUS: THE RED DOOR – mycket väsen för ingenting när den röda dörren stänger sista kapitlet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Patrick Wilson
Skådespelare: Ty Simpkins, Patrick Wilson, Rose Byrne, Sinclair Daniel, Hiam Abbas
Land: USA, Kanada
År: 2023
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 107 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 2

I fortsättningen på Insidious-serien återvänder de ursprungliga skådespelarna i franchisen för det som sägs vara ”det sista kapitlet” i familjen Lamberts historia. Vad finns bakom den röda dörren?

Huvudrollsinnehavaren Patrick Wilson jobbar hårt både framför och bakom kameran (han har tagit över som regissör av serien) men … visst har vi sett det här förut. Filmen hemsöks mest av allt av trögt berättande. Visst hade vi hoppats på ett rejält fyrverkeri som grande finale.

Vad har hänt på tio år?

Det här är del fem i skräckserien som många skräckfans tagit till sina hjärtan, och den allra bästa filmen är fortfarande ettan som kom 2010. Det är minnet av den som gör att man gärna återkommer, och så har filmserien rosats av bra skådespelare som gjort fina prestationer genom åren.

Del ett och två i serien handlar om familjen Lamberts möte med andevärlden och riket The Further. Trean och fyran är prequels, och utspelar sig före ettan och tvåan. Istället för Lamberts så står Lin Shayes demonjägare som protagonist.

Konstlärare från Succession

Nu i del fem är vi tillbaka hos familjen Lambert och är egentligen är detta del tre … alltså en fortsättning på del ett och två. Den andra delen i serien kom 2013 och vad har hänt Lamberts på tio år? Herr och fru Lambert, som spelas av Patrick Wilson och Rose Byrne, har skilt sig och deras son Dalton (gestaltad av Ty Simpkins) har börjat på konstskola. Daltons lärare (Hiam Abbass från Succession) ger studenterna i uppgift att gräva i det förflutna för att få inspiration. Inte en bra idé. Vissa dörrar ska hållas stängda.

Ritar en röd dörr

Daltons teckning av bland annat en röd dörr gör att han får kontakt med The Further och andevärlden och astrala projektioner. Daltons pappa Josh luskar i sin egen fars historia (alltså Daltons farfar) och det går lika snabbt söderut där. Sensmoral: släktforskning är överskattat som hobby. Flugfiske är roligare.

Mycket väsen för ingenting

Finns det något i den här filmen som är roligt? Sinclair Daniel som Daltons polare på konstskolan. Annars är det bokstavligen gravallvarligt. Inte mycket skräck, inte mycket skoj, inte mycket att väsnas om.

Patrick Wilson är en duktig skådespelare, men hans regidebut är långt ifrån klockren. Här står klichéerna på rad och knackar på dörren … och släpps in. Och så får vi alldeles för lite av den ljuvliga Rose Byrne.

print

Här kan du se Insidious: The Red Door (2023)

Våra samarbetspartners