BALLERINA – en mycket tjusig film i hämnarfacket

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Orginaltitel: 발레리나
Regi: Chung-Hyun Lee
Skådespelare: Jeon Jong-seo, Kim Ji-hoon, Park Yu-rim
Land: Sydkorea
År: 2023
Genre: Action, Thriller
Längd: 92 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en sydkoreansk sådan. Nästa år har filmen Ballerina med Ana de Armas premiär, en spin-off på John Wick-serien. Denna sydkoreanska film har inget med John Wick att göra. Här skulle jag vilja inflika ett fräckt ”nästan”:

På Amazon Prime Video ligger den tredelade miniserien The Continental, som är en prequel till John Wick-filmerna. Den utspelar sig på 1970-talet och handlar om det där hotellet för lönnmördare.

Murrigt och mörkt i John Wick-prequel

I skrivande stund har jag inte sett den sista delen, som premiärvisades igår, men jag kan inte säga annat än att jag blev besviken på de två första delarna. Den pratiga The Continental känns lite grand som vilken gangsterserie som helst, det är ont om actionscener, och estetiken är radikalt annorlunda mot den i John Wick. Allting är murrigt och filmfotot är alldeles för mörkt. Så pass mörkt att det ofta inte går att se vad som händer; The Batman-mörkt.

Samma knalliga färgschema

Ballerina, däremot, den sydkoreanska Ballerina, alltså, den har nästan samma knalliga färgschema som John Wick-filmerna. Godisfärger och blänkande neon. En actionscen mot slutet känns dessutom direkt inspirerad av John Wick. Men filmen har alltså ingenting med John Wick att göra.

För manus och regi står Chung-Hyun Lee. Han har tidigare gjort en film som heter The Call. Jag hade fullkomligt glömt bort The Call, trots att jag skrev en väldigt positiv recension av den.

För konstnärlig för sitt eget bästa

Jag hade vissa förväntningar på Ballerina, men de infriades inte riktigt. Detta beroende på att denna actionthriller är lite för konstnärlig för sitt eget bästa. Egentligen handlar det om en enkel hämndhistoria, men den är berättad på ett sätt som gjorde att jag på ett par ställen tappade tråden – kanske berättas en del mellan scenerna?

Hämnas för övergrepp

Jeon Jong-seo spelar Okju, som tydligen är en före detta livvakt – vi får ingen närmare presentation av henne. Det är inte hon som är ballerinan. Hennes bästa vän är ballerina. Denna ballerina begår självmord efter att en sextape med henne läckt. Bakom allt ligger gangsters som ägnar sig åt övergrepp och grooming. Okju beslutar sig för att hämnas och döda alla gangsters.

Gangster springer med motorsåg

Ballerina är en mycket tjusig film, filmfotot är jättebra. Varje scens estetik är utstuderad och ytterst genomtänkt. Actionscenerna är inte speciellt många, men de är helt okej, några är riktigt bra. En sekvens där Okju ska köpa skjutvapen av ett äldre par är riktigt rolig. En scen där en gangster springer med en motorsåg får ett oväntat slut.

Pratas väldigt lite

Men jag blev aldrig riktigt engagerad i berättelsen. Okju har ett och samma ansiktsuttryck genom hela filmen, hon ser trött och lite uttråkad ut. Hon har knappt några repliker och rent allmänt pratas det väldigt lite i filmen. Det känns lite grand som om viktiga detaljer hoppas över.

Slinker lätt ner till kaffet

Ballerina varar bara 92 minuter, vilket uppskattas i dessa tider när nästan alla filmer är för långa. Jag hade hoppats att filmen skulle vara bättre än den är – men den är alls icke dålig. Den slinker lätt ner till kaffet.

print

Här kan du se Ballerina (2023)

Våra samarbetspartners