MONS KALLENTOFT : GRISSLY – snyggt ihopsytt mörker med drag av noir

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Forum
Serie: Zackserien (del 8)
Genre: Deckare
Antal sidor: 350
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2023-04-13

Zack Herry är tillbaka. För åttonde gången. Bara en sådan sak, men denna serie ligger i lä jämfört med den om kriminalinspektören Malin Fors som hunnit lösa fall i fjorton böcker vid det här laget. Det finns dock inget som hindrar att Stockholmssnuten Herry också ska ges chansen att hålla ut och bli en ännu längre långkörare. Potentialen för att så ska bli fallet finns där onekligen.

Dessutom är författaren Mons Kallentoft produktiv som få. I det avseendet kan han faktiskt mäta sig med en sådan som Dag Öhrlund.

Mörker med drag av noir

Stil- och innehållsmässigt är dock Kallentoft inte alls sin kollegas like. Har svårt att tänka mig att han skulle vilja eller ens kunna skriva humoristiskt om fullblodspsykopater som Christopher Silfverbielke och Suzanne Eriks på samma sätt som Öhrlund gör.

Den Mallorcaboende självuttalade arbetsnarkomanens melodi lutar snarare åt mörkret med drag av film noir i modern tappning där verkligheten känns nära. Dock blir det aldrig så mörkt i Grissly som i hans egen Palma-serie. Men det är förstås en annan sak.

För att vissa är svin

En viss likhet med Grissly vad gäller intrigen går emellertid trots allt att finna i Öhrlunds senaste bok Eldstorm. I denna är det politiker som tas av daga medan det i Grissly är influencers som får möta samma öde.

För att vissa av dem är svin. Allt enligt deras anonyme baneman, som figurerar under namnet Grissly på Instagram, och snart skall komma att använda sitt konto för att visa grafiska filmsnuttar för en hugad sensationslysten publik.

Har direktsänt sina fars död

Första offret är Rico Binell, landets förmodligen största influenser och tillika mest känd för att ha direktsänt sin fars död. Magstarkt? Absolut, men vad gör man inte för att boosta egot. Klick och gillande i den digitala världen är ju det som gäller.

Binell får dock vad han förtjänar. Eller något ditåt. Han hittas välklädd, men knivskuren i en container av en uteliggare när han letade helt andra döda ting än en livlös kropp.

Extra plus här för övrigt för den adderade KD-politikern, som inte bara är polare till Binell, utan även skummis med hemligheter, som inte tål dagsljus.

Silikonfylld bak och dito bröst

Nästa man – eller snarare kvinna – till rakning av Grissly är Jenny Sjöström, även kallad Fitnessmachine. Hon är en friskus som lägger ut sina träningsprogram med en enkelt riggad kamera för att få den där ”naturliga känslan”.

Själv är Jenny dock inte ett dugg naturlig. Silikonfylld bak och dito bröst är de största tillgångarna för att attrahera sina 300.000 fans på TikTok. Inte så konstigt att 28-åringen tjänar flera miljoner om året. Särskilt som hon har ett eget bantningsmedel också. Ett medel som eventuellt fungerar, men ingen vet förstås att det även skapar ett ett sockersug.

Influencers lustmördas

Ja, ni förstår grejen. Influencers i sin värsta prydnad lustmördas av Kallentoft själv via beskrivningarna redan innan hans mördare tar vid. Författaren verkar ha njutit i fulla drag när hans skrev dessa passager i boken, och det gjorde undertecknad som läsare också. Stupiditeten och hänsynslösheten strålar ut från sidorna, så dessa inslag är inget annat än satirisk underhållning av bästa sorten.

Förbunden av blod

På andra sidan spektrat skildras från och till Zacks långt ifrån enkla privatliv där sonen Xavier och frun Hebe oundvikligen är förbunden av blod med sistnämndas mäktiga, men inte direkt sympatiska moder Olympia. Vare sig Zack vill eller ej, bör tilläggas.

En extradotter utan biologisk koppling förekommer också, och ironiskt nog är hon vid sidan av pluggandet just influencer på väg uppåt i hierarkin, ett faktum som kan försätta henne i fara om det vill sig illa med tanke på Grisslys mordiska framfart.

Har nästan blivit en klyscha

Samtidigt fokuseras det i vanlig ordning på teamet i särskilda enheten. Denna sedvanligt diversifierade grupp av speciella individer som det vimlar av i det svenska deckarundret.

Vad jag försöker säga är att det här nästan blivit en klyscha vid det här laget. Men än sen då. Om karaktärerna bara är välskrivna är det lätt att köpa deras existens. Om inte annat är det roligare läsning om de har en personlighet värd namnet, snarare än tvärtom.

En välbekant kamp mot klockan

Men spänningsfaktorn då, undrar måhända vän av ordning. Tja, den är långt ifrån oäven. De svettiga inslagen intensiferas gradvis ju närmare klimax man kommer. En kamp av välbekant sort av typen den mot klockan situation uppstår innan biffen är fixad, och någonstans är väl detta också bokens mest traditionella inslag.

Men visst, Kallentoft syr ihop det snyggt, och i epilogen som avslutar Grissly görs ett uppseendeväckande avslöjande. Eller två. Fortsättning följer. Alldeles säkert.

print

Våra samarbetspartners