SAW X – fräsch skräckspänning på ett grymt djävulskt sätt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Kevin Greutert
Skådespelare: Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund, Steven Brand, Renata Vaca
Premiär: 2023-09-29
Betyg: 4

Efter 2021 års sidospår Spiral med Chris Rock i centrum är Saw-franchisen tillbaka i sina vanliga gängor igen, och frågan är om serien någonsin tett sig så klaustrofobisk. Eller för den delen grafisk. Tror faktiskt inte det. På det hela taget är det här en både tajt kvävande och brutalt blodsölig skapelse som samtidigt utnyttjar spänningselementet på ett närmast plågsamt effektivt sätt när det väl bränner till, och det gör det i stort sett hela tiden bortsett då från i den faktiskt fina uppbyggnaden på historien.

Sedan kan det vara värt att nämna direkt att Saw X utspelar sig mellan de två första filmerna. Alltså är Jigsaw alias John Kramer alltjämt vid liv. Som den minnesgode möjligen kommer ihåg lider han dock av hjärncancer utan hopp om bättring, och det är detta de bägge manusförfattarna Pete Goldfinger och Josh Stolberg haft som utgångspunkt när de plitade på denna historia.

Boost för livsgnistan

Således får vi initialt följa en märkt alltjämt levande Kramer få sitt cancerbesked, gå och prata i en stödgrupp och leta alternativa behandlingar. Viljan att leva finns där fortfarande, och livsgnistan får sig en boost när en vän i nämnda stödgrupp tipsar om en alternativ behandling i Mexiko.

Vill greppa det sista halmstrået

På detta stadium lägger filmen sig också med framgång vinn om att man ska se en annan än den mordiska tosing-sidan av Kramer. Han ter sig mest som en tystlåten, ångestfylld och bruten man som är ute efter att greppa det sista halmstrået för att kunna leva vidare. Vilken förstås är hur logiskt som helst, men
detta gör också att det inte är särskilt svårt att få sympati för honom.

Själv en del av de utsatta

En omoraliskt och upprörande vinkling, kan vän av ordning måhända tycka här. Men hey, detta mildras väl av det faktum att Kramers djävulska fällor bara drabbar usla människor utan skrupler som svindlar de svagaste, skadar och gravt utnyttjar sin nästa. Eller hur? Eller kanske inte ändå.

Fast oavsett vilket, i denna senaste installation är Kramer själv en del av de allra mest utsatta, vilket väl är en twist så god som något. För när nämnda alternativa behandling visar sig vara inget annat än en fet scam är det dags för gamle Jigsaw att stiga in på (tortyr)arenan igen. Allt för att ge upprättelse åt alla de som fallit offer för samma hitte på-behandling som han själv.

Kittlande kompromisslöst

Så med benägen hjälp av högra handen Amanda förs den skyldiga kvartetten med våld till platsen för lurendrejeriet, och där tar i sin tur ett lika nervigt som ultrabrutalt kammardrama vid. Intrikata fällor avtäcks, som närmast omöjligen kan besegras. Inte om innebörden är att inte bli av med i bästa fall en lem och i sämsta huvudet i alla fall. Det hela är kittlande kompromisslöst, och inget för de nervsvaga för att nu travestera väl valda videoomslag från 80-talet.

Cred för de innovativa fällorna

Saw X är kort sagt spänning på ett grymt djävulskt sätt, och någonstans kan jag inte låta bli att ge cred för de innovativa fällorna också. Sedan låter det kanske en aning malplacerat att hävda att serien i och med denna ”tia” stoltserar med en tydlig fräschör. En fräschör och inspiration jag inte riktigt förväntat mig.

Fast detta omdöme kommer förstås från någon som faktiskt kan uppskatta det Saw-franchisen erbjuder. Så kalla mig gärna blodtörstig, men det är samtidigt givet att sådan här blodbesudlad skräck inte är för alla. Det är en som det heter på utrikiska ”an aquired taste”, och det har tydligen undertecknad.

print

Våra samarbetspartners