BOKMÄSSAN 2023 – judisk litteratur, staden och ljudböcker årets teman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

”Har boken en framtid?” ”Har bröd en framtid?” Astrid Lindgren besvarade den eviga bokfrågan med en fråga på Bokmässan 1991. Tre decennier, en pandemi och X antal världskriser senare: Visst verkar både vårt dagliga bröd och vår dagliga läsning ha en framtid. Årets Bokmässa är proppfull med delikatessknäcke, surdegar, limpor, frallor, frökusar, kavringar, sockerbullar, hålkakor och rostemackor. Här finns något för alla smaker. Och med olika tuggmotstånd.

Man märker hur fler och fler scener uppstår med olika teman. Numera är det självklart att världens största genre, feelgood, har en egen scen och både de svenska favoriterna och några av de största internationella stjärnorna kommer att gästa den scenen i år. Relationsromaner av Jojo Moyes, Jenny Colgan och Lisa Jewell verkar bli omedelbara bästsäljare. Lucinda Rileys son Harry Whittaker fortsätter med den enormt populära sju systrarna serien. En hel avdelning på Bokmässan är vikt åt mat och trädgård. Där kan man bland annat se Taylor, John Taylor, ge recept för att lyckas med bär. Ibland bär ansträngningarna frukt. Ibland bär de bär.

Flera festivaler under samma paraply

Numera är det självklart att Crimetime dominerar en stor del av lördagens och söndagens utbud med hela två scener där världsberömda svenska liksom utländska författare diskuterar sina nyheter. Oxfords Cara Hunter, Glasgows Denise Mina, Fjällbackas Camilla Läckberg och Sandhamns och numera även Åres egen stjärna Viveca Sten … Bara för att nämna några.

En hel festival har flyttat från Gotland till Göteborg och numera är det helt naturligt att man får två läsfestivaler – minst – för priset av en. Är du intresserad av historiska romaner, fantasy, dagens medialandskap eller barnböcker ….? Bokmässan skapar färgkodade spår att följa för många olika läsare.

Tre teman

Huvudteman i år är judisk litteratur, staden och audio. Det sistnämnda omfattar allt från ljudböcker till poddar. Flera stora poddkändisar är på plats, som På spåret vinnaren Cecilia Düringer som driver en historiepodd, liksom författarna till de största ljudboksfavoriterna. Ljudmarknaden är värd att tas på allvar. Samtidigt är det värt att lägga på minnet att för författarna är det inte enbart av godo att en gigantisk massa av böcker kan lyssnas på ”gratis” bara du betalat månadsavgiften för en viss tjänst. Musikbranschen och filmindustrin har redan slagits hårt av streamingboomen, vilket märks bland annat på manus- och skådespelarstrejkerna i Hollywood. En författare som säljer en fysisk bok får garanterat betalt enligt de avtal som finns. En författare som får en ljudbok såld … får i bästa fall en liten smula betalt, och enbart för hur många minuter av boken som streamas.

Många stora namn från USA

Mässtidningen påpekar stolt att Sverige är världsledande på jiddish, bland annat när det gäller barnböcker. En stor kändis på Bokmässan är Georg Riedel, som i många år samarbetade med Astrid Lindgren och skapade musik till många klassiska filmer. Annars är många av de stora namnen inom årets första tema från Amerika. Från berömda stå-uppare som inte räds att provocera till eftertänksamma bästsäljarförfattare av den typen av tegelstenar som inte är ”easy listening” i ljudbokslandskapet.

Världens största litteraturpris

Världens största litteraturpris för barnböcker uppmärksammas alltid på Bokmässan. Hela två ALMA-pristagare har egna seminarier. Dessa två mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award är 2023 års vinnare Laurie Halse Andersson från USA och 2019 års vinnare Bart Moeyaert från Belgien. Båda dessa författare har utmanat gränser för vad barnlitteratur kan vara.

Och på tal om gränser. En rad svenska kändisar, från barnboksförfattare till psykologer, diskuterar Emil i Lönneberga som fyller 60 år. Hade Emil över huvud taget blivit utgiven idag? Är det acceptabelt att jaga små barn, att skrika ”förgrömmade onge” och att låsa in minderåriga barn i ett förråd där det finns mängder av vassa föremål och ingen toalett? I samband med den tecknade filmens premiär kritiserades bland annat att alla i filmen var blonda, svenska och hetero. Har det verkligen blivit lättare att utmana barnlitteraturens gränser? Eller har gränserna blivit snävare? Är det överhuvudtaget acceptabelt med hyss?

Nytt område för barnlitteratur

En guldstjärna i kanten för Bokmässan i år är att ett helt område invigs med fokus på barnlitteratur för att locka de allra yngsta som gäster. Prins Carl Philip skötte invigningen med glans och blev därmed den tredje i syskonskaran att inviga på Bokmässan. Under tidigare år har prinsessan Madeleine gästat Bokmässan med sin egen barnbok och satt fokus på barn som utsätts för övergrepp, och kronprinsessan Viktoria uppmärksammade det viktiga arbetet med att inkludera dyslektiker i läsfesten. Förgrundsgestalter är viktiga.

Prova något nytt på smörgåsbordet

En mässbesökare berättar att hen har som återkommande tema att köpa en favorit och få signerad och en bok som hen aldrig hört talas om och som hen inte är intresserad av för att utmana sig själv … och på så sätt vidga sina vyer. Och boken ska läsas från pärm till pärm. I fysisk form. Och begrundas. Det är inte fråga om att streama bara några minuter och sedan hoppa vidare så fort det blir lite uppförsbacke.

Väljer du dina favoriter i år igen, eller något du aldrig hört talas om? Hinner du med höjdpunkter från hela tre teman? Blir det Crimetime eller feelgood eller historiska romaner eller allt på en och samma gång? Går det överhuvudtaget att välja när man står mitt i det dignande smörgåsbordet?

Bokårets höjdpunkt är i alla fall här. Krösamajor må kraxa. Men böcker har en framtid. De är till och med garanterat glutenfria.

print

Våra samarbetspartners