EHRENGARD: FÖRFÖRELSENS KONST – som en klassisk fransk sängkammarfars på danska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Ehrengard: The Art of Seduction
Regi: Billie August
Skådespelare: Mikkel Boe Følsgaard, Alice Bier Zanden, Emil Aron Dorph, Kit Eichler, Asger Falck
Land: Danmark
År: 2023
Genre: Komedi, Drama, Romantik
Längd: 94 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Utsökt scenografi och tjusiga kostymer av Drottning Margrethe. Story av Karen Blixen. Regi av Bille August. Det är ingen dålig trojka.

Netflix nya kostymdrama har fått den internationella titeln Ehrengard: The Art of Seduction. Handlingen är baserad på en klassisk dansk roman av författaren Karen Blixen vars berättelser bland annat gett oss två av 1900-talets största filmklassiker: Babettes gästabud och Mitt Afrika. Ribban ligger alltså högt. Liksom förväntningarna.

Magnifik scenografi och praktfulla kostymer

Det allra bästa är just magnifik scenografi och praktfulla kostymer. Här talar vi fem plus och fem plus. Drottning Margrethe är alltså en solklar tia. Hon hade lätt kunnat få en lukrativ karriär inom film och teater … Ja, hon är ju konstnär och designer och har gjort imponerande verk förr, bland annat för balett och teater, men som vi vet, hon hinner inte arbeta med konsten på heltid. Hon är Drottning av Danmark på heltid.

Ett fiktivt kungadöme där alla pratar danska

Handlingen utspelar sig i ett fiktivt kungadöme där alla råkar prata danska. Man känner sig faktiskt överraskad över att alla pratar danska, filmen känns så himla fransk … Molière eller snarare någon av hans mindre kända (mindre  talangfulla) samtida hade kunnat skriva detta manus. Det här är en klassisk fransk sängkammarfars med spring i dörrarna och lögner och dubbelspel som folk trasslar in sig i. Lite som våra dagars buskis (fast med snyggare kläder) eller en viss typ av romantiska komedier.

En klassiskt klantig romcom hjälte som skjuter sig själv i foten

Huvudpersonen är den typen av romcom hjälte [BG1] som tror att han inte kan bli kär, men så pladask så trillar han dit, och under tiden trasslar han in sig i fler lögner än vad man orkar hålla rätt på. Han är den typen av klantiga romcom hjälte som skjuter sig själv i foten och man är inte förvånad. (Det här är inte  symboliskt menat … han skjuter sig själv bokstavligen i foten. Under en duell med en svartsjuk pojkvän. Som undkommer helt utan en skråma …)

Man missar att para ihop de som passar ihop

I likhet med många romcoms så missar man att para ihop hjälten med en karaktär som han verkligen har något gemensamt med. Han är på jakt efter en ung oskuldsfull tjej som han inte alls har något gemensamt med och som verkar lika rolig som färgen beige … det är hon som heter Ehrengard (hon har inte ett roligt namn heller). Men, men … hon är inte så dum som hon ser ut och hjälten visar sig bli grundlurad. Förutom skjuten i foten och motiverad till att gå i landsflykt.

Vanlig buskis – med formklippta buskar i barockträdgårdar

Det är överraskande att se ett flådigt kostymdrama som i princip är en vanlig buskis. Även om buskarna må vara aldrig så läckert formklippta i tjusiga trädgårdar bland buxbomshäckar och labyrinter och alléer.

Rekommenderas

En fyrtio minuter lång dokumentär finns på Netflix med Drottning Margrethe i huvudrollen. Hon ritar, skissar, skapar … och berättar om hur hon tänkt ut kostym och scenografi till Ehrengard. Det är mer spännande än själva filmen – och förhöjer sedan filmupplevelsen. Det finns många små detaljer att titta efter vid en andra genomgång …

print

Här kan du se Ehrengard: Förförelsens konst (2023)

Våra samarbetspartners