SUPER MARIO BROS. FILMEN – fullproppad med kärlek till spelfranchisen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Super Mario Bros. Movie
Regi: Aaron Horvath, Michael Jelenic och Pierre Leduc
Originalröster: Chris Pratt, Charlie Day, Anya Taylor-Joy, Jack Black, Kevin Michael Richardson
Svenska röster: Oscar Harryson, Joakim Tidermark, Carla Abrahamsson, Lawrence Mackrory, Petter Isaksson
Land: USA, Japan
År: 2023
Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Längd: 92 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Shigeru Miyamoto står med som producent! Och äntligen har Mario och Luigi fått den film som de förtjänar! Och som de har förtjänat länge!

För trettio år sedan blev det japanska TV-spelsbolaget grymt besvikna och brända när Super Mario Bros med Bob Hoskins och John Leguizamo i rollerna som Mario Mario och Luigi Mario totalfloppade på biograferna. Filmen brukar hamna på listor över sämsta … någonsin.  Men länge var detta allt som Super Mario Bros fansen hade i filmväg.

Guldstjärna för Illumination

Nu, trettio år senare. Nintendo vågade äntligen att godkänna ett nytt filmförsök. Och det får en guldstjärna! Super Mario Bros. Filmen är så klart riktigt bra. Historien om de två rörmokarbröderna är denna gång animerad – och  av studion Illumination som excellerar när det gäller slapstick, gulliga husdjur, söta minioner … och karamellfärger. I Dumma mej franchisen visade Illumination även att de behärskar hur man gör en sympatisk skurk. Den ondskefulla jättesköldpaddan (i original med röst av Jack Black) är här jättekär i söta prinsessan Peach och sitter och komponerar pinsamt dåliga kärleksballader med rockstuk för att uppvakta henne.

Somewhere over the rainbow …

Bröderna Mario och Luigi finns till en början i vår värld i New York och försöker få fart på sin rörmokarfirma. Genom ett stort grönt rör med övernaturliga vibbar sugs de iväg från Brooklyn till en magisk ny värld. Det här är lite som i The Wizard of Oz. Byt ut tornadon mot rör. Och gulliga munchkins mot gulliga svampar. Och den gröna smaragdstaden mot en färgglad godisstad. Här är det inte en lurig trollkarl som styr, utan en underbar snäll och klok prinsessa.

Målet för Mario är inte att rädda prinsessan – utan att rädda sin bror Luigi som kom bort i blåsovädret från det gröna röret. Prinsessan hjälper gärna till, liksom den gulliga lilla svampen Toad och så småningom även Donkey Kong. Mario och Donkey Kong kör det udda bromance stuket, där bråk till slut leder till kärlek. Eller i alla fall vänskap.

Många lyckade spelfilmatiseringar

Förr var det lätt att säga att det inte gjorts många lyckade spelfilmatiseringar, men detta är inte längre sant. Sonic the Hedgehog och The Last of Us har både gjort succé. Och även The Angry Birds Movie med uppföljare blev mycket bättre än vad man kunde ana (spelet är inte så djupsinnigt – arga fåglar kastar mot grisar … det hade blivit en kortkort film!).

Vad har förändrats? Samma sak som förklarar att fantasy nu kammar hem de fina priserna som förr var vikta för vanliga romaner. Nu för tiden har de som växt upp med fantasy och dessa spel blivit vuxna med inflytande.

Fullproppad med kärlek

De som gör spelfilmer nu för tiden har växt upp med spelen och gillar dem, har en förståelse för dem och vill värna om arvet. Man kan tala om fan service. Det är också ”self service”. Filmmakarna gör de filmer de själva vill ha och vill se för att de älskar franchisen. Om filmen dessutom tjänar in pengar … det verkar bara vara en liten bonus.

Super Mario Bros. Filmen är fullproppad med kärlek till spelfranchisen och det är nästan rent av löjligt hur många homager och skojiga blinkningar man lyckas proppa in.

Detaljerna är gjorda med finess och förståelse. Här finns  musiken, ljudeffekterna och Marios catchphrases … och så mycket mer.

Varför inte äta upp sin spenat?

En liten negativ sak är att Mario blir Super Mario genom att äta flugsvampar. Det är en supergiftig svamp och det är inte direkt smart att göra reklam för att äta den i en barnfilm. Den är också väldigt lätt att känna igen flugsvampar och leta upp dem i skogen … Varför kunde inte Super Mario få sina krafter genom att  äta upp sina grönsaker? Morötter? Spenat? Det vore väl originellt och innovativt om man skulle förnya spelfranchisen lite med moderna vibbar och gå bort från  magiska giftsvampar och gammalt godis! (Ja, förutom att Karl-Alfred äter spenat förstås. Men han lär väl inte få en egen långfilm med spenatreklam i brådrasket …)

A fun ride!

Det finns ingen avancerad handling och ingen logisk handling … att helt omotiverat börja bygga bilar mitt i filmen utan någon som helst vettig anledning, det där händer ju bara för att det finns Super Mario Carts med i spelen. Men strunt samma. Låt dem bygga sina fåniga små bilar och tramsa runt och köra på slingriga regnbågar som om de vore på semester i en temapark. It’s a bumpy ride. But a fun ride!

print

Här kan du se Super Mario Bros. Filmen (2023)

Våra samarbetspartners