PAST LIVES – elegant skildring av kärleken mellan två själsfränder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Celine Song
Skådespelare: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Moon Seung-ah, Leem Seung-min
Premiär: 2023-09-22
Betyg: 4

Filmen tar avstamp från ett par främlingars perspektiv. Vem är det asiatiska paret i baren? Vem är den vite mannen på kanten?

Na Young (Greta Lee) och Hae Sung (Teo Yoo) lever sin barndom i Seoul, Sydkorea under sent 80-tal. Som bästa vänner i skolan är de oskiljaktiga och deras unga vänskapsband är stärkta av kärlek till varandra. Men Na Youngs föräldrar har beslutat att immigrera till Kanada och det är även med viss spänning inslaget i en gnutta vemod som Na Young kommer packa sin väska och lämna sin unge själsfrände Hae Sung kvar i Seoul.

Med hopp om fru och flytt hemifrån

Åren går och de unga tu växer upp långt ifrån varandra med olika ambitioner och förpliktelser. Detta blir särskilt tydligt i Hae Sungs fall eftersom militärtjänst i Sydkorea är obligatorisk och långa arbetsdagar krävs för att klättra på karriärstegen som ingenjör. Allt med hopp om att finna en framtida fru och flytta hemifrån.

Samtidigt har Na Young etablerat sig i New York som pjäsförfattare och håller kontakten med sin familj via Skype.

Ett möte är oundvikligt

Fast trots att ett nytt kapitel i deras liv börjat formas kvarstår ändå tankarna på varandra från bägges håll, vilket leder till att de får kontakt igen efter tolv år. Gnistan och värmen tar åter fart och även om Nora har gift sig med Arthur, som också är författare så är ett möte oundvikligt. Enligt det buddistiska talesättet In-Yun finns det en mening om två människor mötts i ett tidigare liv, så kommer de med stor sannolikhet mötas igen, vilket enligt hjärtats språk kan likställas med gränslös kärlek.

Tyst frustration

Detta är inte bara Celine Song regidebut, hon har även skrivit manus, och, lugnet och undertonarena hon skapat i filmen speglar en närhet som fångas upp av samtliga framför och bakom kameran. Birollen bärs med bravur av John Magaro som Arthur, Noras make, och det går verkligen att ta del av hans tysta frustation men oerhörda förståelse över sin frus verkliga känslor inför mötet med sin ungdomsförälskelse.

Med kärlekens sublima penseldrag

Past Lives är en elegant skildring mellan två själsfränder där deras gemensamma språk, minnena, upplevelserna och det ett obestämt förutbestämda ödet sätter tonen med kärlekens sublima penseldrag.

print

Våra samarbetspartners