RENFIELD – i bakgrunden av en söt romcom pågår det en splatter-vampyrfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chris McKay
Skådespelare: Nicholas Hoult, Nicolas Cage, Awkafina, Ben Schwartz, Shareh Aghdashloo
Land: USA
År: 2023
Genre: Fantasy, Komedi, Skräck
Längd: 93 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

Morgan Freeman, Jack Palance, David Niven, Gary Oldman, Nicolas Cage … Greve Dracula kan kopplas ihop med fler Oscarsvinnare än Jokern. Nu är Dracula inte huvudperson i denna film, utan det är hans hjälpare Renfield, spelad av Nicholas Hoult.

Hoult fick sitt genombrott redan som 11-åring mot Hugh Grant i filmen About A Boy. Kul sidofakta: Grants kärleksintresse spelas i den filmen av Rachel Weisz, i kostymdramat The Favourite har Weisz och Hoults karaktärer en flirt. Hoults kärleksintresse i Renfield spelas av Akwafina och de två har fin personkemi.

Romcom med splatter i bakgrunden

I bakgrunden av en splatter-vampyrfilm pågår det en romcom. Eller snarare: i bakgrunden av en söt romcom pågår det en splatter-vampyrfilm där det bland annat käkas insekter. Hoult gör som en audition för att bli den nye Hugh Grant – en kille som kan köra romcom utan att det någonsin blir sockersött. Det finns alltid en brittisk smått cynisk ironi i mungipan.

Försöker med 12-stegs-program för frihet

Renfield marknadsförs som komedi, och komedin i handlingen kretsar kring att Renfield försöker skapa sig ett liv utanför vampyrhelvetet. Han är less på att jobba för historiens mest självcentrerade och egofixerade chef. I år efter år. Sekel efter sekel. Har han ens ett pensionsavtal?

Men HUR tar man sig ur en destruktiv relation där man blivit medberoende? Renfield går med i ett 12-stegsprogram i en kyrka i New Orleans där han samtidigt har en flirt med Akwafinas härdade snut som är på jakt efter en knarkmaffia … Och släng in vampyrer i den här mixen så blir det precis så rörigt som det låter.

Få roliga filmer om svartmantlade hjältar

Regissören Chris McKay har bland annat gjort den roligaste Batman filmen någonsin (den enda roliga Batman filmen någonsin?)  The Lego Batman Movie som handlar om Batmans och Jokerns medberoende. Och bromance. Han kan konsten att förvalta ”kanon” och samtidigt ge den en ny och skruvad twist.

McKay kan också konsten att hålla Cage i schack och inte tillåta överspel utanför buren på bekostnad av de andra skådespelarna och storyn. Både Batman och Dracula mår bra av att man ibland vågar att driva med deras ofta överseriösa svartklädda, svartmantlade, grubblande image.

Snyggt soundtrack

Plus i kanten för bra soundtrack med bland annat Marco Beltramis instrumentalmusik och en cover på den något mindre kända Rolling Stones låten I’m Free. Det hade varit så lätt att falla i den uppenbara fällan och välja Satisfaction

print

Här kan du se Renfield (2023)

Våra samarbetspartners