CRAWLSPACE – tät klaustrofobisk thriller garnerad med brutaliteter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: L. Gustavo Cooper
Skådespelare: Henry Thomas, Bradley Stryker, C. Ernst Harth, Jennifer Robertson, Olivia Taylor Dudley
Land: USA
År: 2022
Genre: Thriller
Längd: 90 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Här har vi en film som inte låtsas vara något annat än vad den är, men det är definitivt ett statement som är gott nog oftare än vad somliga kanske tror. Varför komplicera saker i onödan, liksom. Vi talar tydligt klaustrofobisk tät thriller placerad i ett begränsat utrymme på marknivå med en dos tät thrillerstämning garnerad med en del brutaliteter Som tro det eller ej, lockar till en del flin. Om du nu är lagd åt det hållet, förstås.

Självaste Elliott från E.T. alias Henry Thomas är Robert Mitchell, rörmokare med pressad ekonomi. Men det är inte mycket att göra åt. I landsortshålan han och frugan bor i kryllar det inte precis med jobb.

Fajtas för sin överlevnad

Dessutom utnyttjar folk hans snällhet. Men även den snälle kan ta till våld om så kräva, så när livhanken hotas fajtas han för sin överlevnad. Instängd under ett hus, dessutom. Ovanför honom sker ett mord av två rånare som fått nys om att pengar intjänade från tjuvaverkad skog ska finnas gömda av den skurkaktige husägaren.

Nu ska det mördas igen

Men så är olyckan framme. The bad guys tar livet av den ende som vet var pengarna finns. Samtidigt råkar de höra att någon gömmer sig under golvet, så nu ska det mördas igen. För eventuella vittnen bör givetvis röjas undan. Som tur är har Robert verktygslådan med sig, så nu blir det till att försvara sig på bästa sätt och låta uppfinningsrikedomen flöda. Det finns trots allt andra användningsområden för innehållet i den samma än att laga rör och rensa avlopp.

Kännbara straff serverade av en average joe

Så vad ska man tycka om detta? Well, till att börja med kan man väl säga att det finns en moral i att mannen bakom tjuvavverkad skog får sitt straff på ett relativt tidigt stadium. Samtidigt finns det en njutning för oss i hemmasoffan i att låta de giriga mördarna få sina kännbara straff serverade av en average joe som inte får se särskilt mycket gå sin väg annars.

Sparar inte på krutet

Men bortsett från det; Crawlspace är faktiskt en tämligen nervig och spännande historia. På samma gång spar filmen inte på krutet när så behövs, våldet är hårt, korthugget och brutalt. Och låt oss för all del inte glömma twisten som uppenbarar sig mot slutet. Det var i alla fall något jag inte såg komma.

Underhållande att skåda

Slutligen bör ett extra plus utdelas för Bradley Stryker och C Ernst Harth i bad guy-rollerna. Vi talar i termerna hetsig sadist respektive korkad och lättledd sidekick här, och de är faktiskt ganska underhållande att skåda. Om nu sådant är din forte. Som sagt.

Får gärna städa upp först

Men om inte annat rekommenderas att även fokusera på Henry Thomas. Han gör en sympatisk figur av Robert, som man önskar allt gott. Men hans karaktär får gärna städa upp lite först innan man lyckönskar honom för sin trevliga personlighet.

print

Här kan du se Crawlspace (2022)

Våra samarbetspartners