BOKCIRKELMÖRDARNA – slickad, men småtråkig och traditionell slasher

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: El club de los lectores criminales (Killer Book Club)
Regi: Caros Alonso Ojea
Skådespelare: Veki Velilla, Álvaro Mel, Priscilla Delgado, Iván Pellicer, Hamza Zaidi
Land: Spanien
År: 2023
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 89 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en spansk sådan. Skräckfilmen Bokcirkelmördarna bygger på romanen El club de los lectores criminales från 2018 av Carlos Alonso Ojea. Ojea har även skrivit filmens manus – och regisserat. Detta verkar vara hans långfilmsdebut.

Bokcirkelmördarna är en traditionell slasher, en ganska slickad sådan – och den känns som en Kevin Williamson-film från 1990-talet. Dessutom handlar den om den där konstiga clownskräcken som plötsligt uppstod 2016 – ett tema som inte var helt aktuellt när romanen kom, och som idag redan känns daterat.

Spetsas på en staty

Filmen handlar om tonåringen Ángela (Veki Velilla), som vill bli författare och som har en bokcirkel tillsammans med några kompisar. När en litteraturprofessor på skolan försöker antasta Ángela beslutar bokcirkelgänget sig för att hämnas – de ska skrämma professorn.

Utklädda till clowner, alla bär likadana masker, jagar de den uppskrämde professorn genom skolan. Det hela går inte som planerat, professorn faller från en balustrad och spetsas på en Don Quixote-staty.

Mördarclown publicerar online

Kort därpå får Ángela och de andra mystiska SMS. “Jag vet vad du gjorde förra sommaren” står det inte, men nästan. En galning skriver en skräckroman om en mördarclown, denna publiceras online med ett kapitel i taget, och den handlar om hur bokcirkelns medlemmar mördas.

… Och jovisst, en galen clown härjar och har ihjäl ungdomarna. Vem är det? Är det en i gänget? Jag listade ut vem det var ganska omgående. Förvisso tillkommer en extra twist, men den är inte uppseendeväckande.

Brutalt och blodigt

Bokcirkelmördarna har ett bra filmfoto med varma färger, men filmen lider av en kraftig déjà-vu-känsla. Morden, det vill säga filmens raison d’être, är rätt bra, de är brutala och blodiga, men i övrigt är det småtråkigt och ointressant. Pluspoäng för att den bara varar 89 minuter.

Jag har inte mer att säga om filmen än det här, vilket väl säger en hel del om hur ointressant och likgiltig den är.

print

Här kan du se Bokcirkelmördarna (2023)

Våra samarbetspartners