HEART OF STONE – Gal Gadots nya film lever högt på actionrafflet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Tom Harper
Skådespelare: Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhatt, Sophie Okonedo, Matthias Schweighöfer
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Brott, Thriller
Längd: 122 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Netflix fortsätter att ha på sig spenderbyxorna i raffelådran. Efter Extraction, The Old Guard, The Grey Man och Extraction 2 kommer nu Heart of Stone. Vi talar alltså synnerligen påkostad bred action som gjord för en franchise. I det här fallet går associationerna främst till sådant som James Bond och Mission: Impossible, och sämre inspirationskällor kan man förstås ha.

Likaså går det att uppbringa betydligt sämre filmer än Heart of Stone. Detta påpekas eftersom kollegorna gnällt oförtjänt mycket på detta alster. På samma gång tycks många vanliga dödliga i Rotten Tomatoes kommentatorfält njuta i fulla drag av att ta fram stora motorsågen. Utan att direkt anstränga sig.

Löjligt med lägsta betyg

Visst, gudarna ska veta att jag skådat bättre filmer i denna genre, typ otaliga inom ovannämnda franchiser. Men kom igen, för böveln. Oavsett avsändare är det bara löjligt att dra till med ett lägsta betyg. Inte minst tyckaramatörerna framstår som svepande arroganta i sina omdömen. Det är tillika minst sagt betecknande att de som sågar mest gitter skriva minst.

Hamnar i internationell soppa

Men vad handlar då Heart of Stone om? Well, du har sett det förut om man säger så. Alltså actionpackade storskaliga äventyr med onda män – för det är nästan alltid män – vars största våta dröm är att ta över världen eller alternativt förstöra den.

I det här fallet går det emellertid knappast att avslöja vem ”The bad guy” är utan att avge en spoilervarning, så jag låter bli. Däremot kan med fördel berättas att allas vår Wonder Woman, Gal Gadot är Rachel Stone, fältagent på MI6, som hamnar i en internationell soppa där en illasinnad grupp försöker komma åt Hjärtat, en superdator med förmåga att koppla upp sig på hela världens nätverk samtidigt.

Fet shoot out och häftig biljakt

Det är således upplagt för diverse geografiska nedslag här och var. Handlingen tar sin början i de italienska alperna där ett urspårat kidnappningsförsök av en slemmig gangsterkung mynnar ut i en sanslös skidjakt. Därefter passerar såväl trubbel på plats i Senegals öken, en MC-jakt på Island samt fart och fläkt i Lissabon revy. Sistnämnda bjuder för övrigt på såväl en fet shoot out som en häftig biljakt genom stadens trånga pittoreska gator.

Vore lögn hävda dramat är fullödigt

Med tanke på allt detta går det knappast att komma ifrån att Heart of Stone levererar det dyra actiongodset, något ska man ju få för 130 miljoner dollar. Dock vore det lögn att hävda att själva dramat är fullödigt. Det vilar en tamhet över helheten när det inte vankas action som borde åtgärdats redan på manusstadiet, och till att börja med hade jag önskat att man get Gal Gadot mer utlopp både för den charm och det temperament hon fått visa som Wonder Woman.

Otydlig bakgrundsteckning

Sedan vore det synd att påstå att bakgrundsteckningen av Charter, den superduperhemliga hittepåorganisation Stone och hennes närmaste kollegor börjar arbeta för i början på uppdraget är särskilt tydlig. Vem grundade den samma och varför är relevanta frågor som det borde ges svar på under resans gång. Men icke sa nicke.

Lever högt på actionrafflet

Lite synd, det där. Så ur den aspekten sviker Heart of Stone. Om nu ambitionen från början varit att skapa en ny franchise borde upphovsmännen tänkt mer på sådana spörsmål.

Så visst, Heart of Stone har sina svagheter, men filmen lever onekligen högt på actionrafflet av typiskt over the top-stuk.

print

Här kan du se Heart of Stone (2023)

Våra samarbetspartners