HJÄLTE PÅ 30 DAGAR – rätt trevlig för den komiskt actionbitne

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: 30 jours max
Regi: Tarek Boudali
Skådespelare: Tarek Boudali, Philippe Lacheau, Julien Arruti, Vanessa Guide, José Garcia
Land: Frankrike
År: 2020
Genre: Action, Brott, Komedi
Längd: 89 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Fransmännen brukar vara pålitliga leverantörer av stenhårda snutfilmer. Den mer komiska varianten av dom samma är dock inte lika vanlig. Fast med Hjälte på 30 dagar görs det trots allt ett försök Notera att jag säger försök. För det här är överlag en tämligen ojämn historia.

I handlingens centrum ser vi valhänte och naive, men definitivt snälle polisen Reyane. Han är betuttad i sin tjusiga och tuffa kollega Stéphanie, men hon ser honom förstås inte. I alla fall inte på det där kärleksfulla viset. Och inte blir det bättre av att han sabbar en viktig operation å det värsta heller. Kanske inte så konstigt då att han blir degraderad att köra polishusets postkärra istället för polisbilen han brukar framföra.

Chans att imponera

Fast saker och ting ska komma att ljusna. Men inte i första taget. För först får mannen en dödsdom av sin läkare, och med en förväntad månad kvar att leva väljer han att sätts kosan mot Las Vegas och partaja loss.

Därefter ljusnar det något på jobbfronten. För när det går upp för bossen på stationen att Reyane växt upp i samma kvarter som gangstern Råttan får han en chans att skaffa ett rykte värt namnet och imponera på Stephanie. Hur det går? Sådär, om sanningen ska fram.

Dumdristiga risker

Men hjärtat hos föremålet för hans ömma låga ska möjligen komma att smälta. Tro det, den som vill. För nu med vetskapen om att livet sjunger på sista versen får Reyane både mod att säga ifrån till sitt outhärdliga ex, sina mobbande kollegor samt och att ta idel dumdristiga risker i det godas tjänst.

Satir över sociala medier

Därmed är det också upplagt för action med humor på lut. Det här är trots allt en actionkomedi. Men är den rolig då, undrar du kanske. Nja, några flin bjuder den väl på. Satiren över stupiditeten i sociala medier som uppstår när ovannämnda ex ska göra Reyanses snälla farmor till en attraktion på sociala medier är till exempel ganska skojig.

Återskapar Die Hard stunt

Likaså vankas det inte alldeles oäven action när vår hjälte återskapar stuntet från Die Hard då John McClane kastar sig handlöst ut genom ett fönster i en skyskrapa med en brandslang runt midjan och kraschar in på ett lägre våningsplan. Med viss komisk touch också, förstås.

Ja, och sedan blir det några biljakter, lite smålustiga slagsmål och annat smått och gott också för att göra helheten fullständig.

Sympatiskt intryck

På det hela taget är det här med andra ord en ganska oförarglig film. Skulle även vilja säga att den ter sig rätt trevlig för den actionbitne. Sedan är väl skådespeleriet från och till en aning grovhugget, men gänget med Tarek Boudali som filmtitelns ”hjälte” ger om inte annat ett sympatiskt intryck, vilket onekligen smittar av sig på helheten.

print

Här kan du se 30 Days Max (2020)

Våra samarbetspartners