HAUNTED MANSION – en barnfilm som inte passar för barn

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Justin Simien
Skådespelare: LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish, Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson
Premiär: 2023-08-11
Betyg: 2

Konversationer framför bioaffischer är alltid intressanta. Speciellt när barn försöker övertala sina föräldrar att köpa biljetter till något som föräldrarna tycker verkar olämpligt. Haunted Mansion – det är ju Skräck! Nej, försäkrar barn på övertalningshumör, det är bara Magi! Och Komedi!

Till slut blir det tydligen Gran Turismo istället för biobesökarna. De kan skatta sig lyckliga. För Haunted Mansion är inte skräck, inte magi och absolut inte komedi. Det är mest en lång, lång, lång resa mot ingenstans och ingenting. Helt poänglöst och till och med sövande. Vad håller de på med och varför? Ingen aning. Karaktärerna förklarar in i absurdum och ändå går det inte ihop.

Barnfilm av medelålders mäns ångest

Filmen har en lång rad svagheter. Komedi som inte får ett enda skratt är ute på tunn is. Skräck som får dig att somna är bara sorglig. Men sämst av allt: detta är uppenbarligen en barnfilm. Ändå passar den inte för barn. Enda barnet i historien är någon som ses som en mes utan identitet, som behöver räddas och man fokuserar mycket mer på de vuxna. Speciellt en vuxen medelålders skäggig man och hans sorg efter att hans fru har gått bort. Det är inte första gången man har försökt göra barnfilm av medelålders mäns ångest – och det blir aldrig bra.

Barnen jagar spöken i Ghostbusters

När det gäller spökfilmer har Ghostbusters gjort en stark comeback, och det mycket tack vare att barnen i filmen är smarta och rådiga och jagar spöken själva. De reduceras inte till minimala biroller i historier om vuxnas medelåldersångest. Samma sak med Nelly Rapp. Som har en ny film på gång, vars trailer går innan Haunted Mansion.

Haunted Mansion med Eddie Murphy

Det är inte första gången som Disney har gjort film av en åkattraktion som finns på deras nöjesfält. Pirates of the Caribbean (2003–2017) blev fem filmer som drog in miljarder till Disney. Jungle Cruise (2021) gick också bra och en uppföljare, där Dwayne Johnson och Emily Blunt återvänder, lär vara på gång. Och visst har turen i spökhuset Haunted Mansion filmats förr. För tjugo år sedan hade Eddie Murphy huvudrollen.

För långdraget och tramsigt

Det här borde ha blivit bra, för visst är det kul med snälla spöken som ska hjälpas och skojiga spökhus … Men det blir för långdraget, för tramsigt och för obegripligt.

Hur vore det om SF gjorde filmen Spökhotellet Gasten baserat på åkattraktionen på Liseberg? Skulle det dra någon publik?

print

Våra samarbetspartners