LALEH, Sofiero, Helsingborg den 28 juli 2023 – more is more, och allt håller toppklass

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vad är väl en konsert på slottet? Alldeles, alldeles underbar! När det är Laleh som håller hov. Laleh är en drottning och självklart ska en drottning ha sin turnépremiär på ett slott. Sofiero slott i Helsingborg närmare bestämt och de avlånga storbildsskärmarna som visar Laleh känns lika höga som slottets tinnar och torn.

För en lyckad konsertkväll finns det bra artister, mycket bra artister … och så finns det Laleh-nivå. Hon lägger ribban högt. Det här känns snarare som en lyxig, sprakande, extravagant internationell produktion, som råkar vara på Skåne-besök, än en svensk produktion. Det här är så långt ifrån lagom och mellanmjölk som man kan komma. More is more. Kostymerna, dansarna, scenografin … allt håller toppklass. Liksom bandet, låtarna och sångerskan. Självklart.

Laleh-effekten sprider kärlek

Publiken sjunger allsång redan innan Laleh har gått upp på scen – till tonerna av Édith Piaf. Padam, padam, padam … Det om något är en värdemätare på hur glada och sångpigga folk är. Glädjen börjar redan innan konserten. Stämningen är hög redan på väg dit. Ett par latinamerikanska kvinnor förkunnar att de älskar mig ”Te amo!” bara för att jag kan vägen till Sofiero och pratar spanska. Att de älskar Laleh säger sig själv. Men de påpekar det uppenbara ändå. Laleh är underbar. De är här för Laleh.

Gräsmattan fylls snabbt med folk som älskar Laleh – och folk som bara vill ha en härlig fredagskväll på Sofiero där konserterna är vitt berömda. Att avnjuta musik i världsklass med ett pampigt slott i bakgrunden  och något gott i glaset … Och på picknickfilten. Det finns sämre sätt att börja helgen på.

Många unga fans

Alla åldersgrupper finns representerade och det finns så många små barn på plats. Ungefär i min midjehöjd (och jag är inte superlång) och man funderar på hur de ska se något. Många föräldrar och mor- och farföräldrar verkar ha samma huvudbry. Det här är sommarens stora fest. Det ska bli lyckat! Mormor och morfar försöker stapla picknickfiltar och kuddar på varandra för att barnbarnet ska få se. Det blir en något instabil grund att stå på. Och barnet är trots alla åtgärder fortfarande minst huvudet kortare än de vuxna i publiken.

Barnen vinkar tillbaka till Laleh

Barnen i publiken tycks i alla fall vara nöjda. De  får befinna sig i Lalehs närhet. Hon syns på storbildsskärmarna. Hon vinkar till dem! (Ja, hon vinkar väl egentligen till hela publiken.) Några barn har hemmagjorda plakat att vinka tillbaka med.

Och framför allt … det allra bästa är att man får sjunga Laleh-låtar. Jag hamnar bredvid en mamma med liten dotter som imponerande nog kan hela Lalehs låtkatalog och sjunger den perfekt. Tonsäkert och med fulländad diktion. Och ser den en meter långa sångfågeln någonting på scenen? Förmodligen inte mycket. Men hon verkar – och låter – urlycklig.

Laleh fyller arenor med hoppfullhet

Det sägs att det är arga unga män (eller män som vill verka som om de är arga och unga) som fyller arenor. Men Laleh är glad och medelålders. Och hon kan fylla Ullevi. Eller vilken arena eller vilken konsertplats som helst. Det finns en hoppfullhet och en positivism även i de låtar som berör de allra svåraste ämnena.

Alla låtarna är så himla sköna och softa

Två medelålders damer diskuterar Lalehs storhet och musik relativt högljutt över sina after work drinkar mitt under konserten. De kommer fram till att alla Laleh låtar låter ungefär likadant, och att alla låtarna är bra. Precis som den där som de hörde på bilradion på väg hem från jobbet idag.  ”Alla låtarna är så himla sköna, det är låtar som man bara kan softa till!” Slutpläderingen blir: ”Man borde egentligen lyssna mycket mer på Laleh.” Word. Och nu är ju ett ypperligt tillfälle när hon står på scenen och sjunger?!

Vare sig du är hardcore fan som står på ett berg av kuddar och viftar med ett plakat eller du just har upptäckt Laleh efter att ha hört en random låt på radion så har du en fantastisk kväll. Garanterat.

Ett lysande fenomen

Laleh är fantastisk. Hon är en drottning, ett energiknippe, en konstnär, ett lysande fenomen. Och Lalehs garderob är lika kreativ, sprakande och fotogenisk som Laleh själv. Under kvällen så får vi bland annat se en rosa prinsessklänning som kanaliserar Barbiecoretrenden, en fluffig grön kreation som skulle kunna fungera som kamouflage i Sofieros rhododendronsamling, en drömsk festblåsa som hade passat i Frozen, en orange paljettskapelse som inte ens de skarpaste dansande olyckskorpar har en chans emot … Showen är en fest för ögonen, lika mycket som för öronen.

Trummor, gitarr och sång

Kvällen börjar med Laleh bakom trumsetet, och går vidare med Laleh bakom en gitarr, sedan Laleh bakom en mikrofon och så Laleh som fritt går ut på podiet som leder ut i publikhavet.

Varje nummer är som ett konstverk, en musikvideo, en del av en musikal. Varje låt och hur den gestaltas berättar en historia. Tillsammans skapar också alla låtarna under kvällen en helhet. Tills de alla sammanstrålar i en utsökt och personlig finallåt. En grand finale som inte behöver några extranummer.

Varje låt är ett helhetskoncept. Laleh och dansarna byter om och förändras. Varje låt har sin mise-en-scène. Själva scenen kan också förändras, bland annat med hjälp av projektioner. Den vågrätt delade väggen och den effektfulla trappan används flitigt.

Vargtimme kommer att tassa med de bästa

Laleh lanserar också en ny låt under kvällen som är stark och urbra. Den kan lätt  tävla med hennes bästa och mest kända och mest omtyckta hits. Vargtimme heter den nya låten. Och medan Laleh showar i förgrunden gestaltar en dansare berättelsen i den delade väggen, på toppen av trappan. Dansaren vrider och vänder sig och viftar med kuddar och drar i lakan. Igenkänningen är total för alla som har svårt att sova.

En fenomenal premiär full av energi

Det här är en fenomenal premiär. Vilken energi, vilken upplevelse, vilken uppvisning. Det är full pott.

Och till nästa år kanske man byggt upp ett podium eller en ramp för alla små fans att stå på. Kuddar fungerar bättre i Lalehs koreografi. Showen har bara ett fel. Den stannar kvar med ett sådant starkt intryck att under lång tid framöver kommer man inte att kunna se något nytt utan att kommentera för sig själv: ”Bra, men inte lika bra som Laleh …”

Här kan ni se Laleh:
28/7 Helsingborg – Sofiero Slott
29/7 Borgholm – Slottsruinen
4/8 Umeå – Skeppsbron
5/8 Luleå – Södra hamn
12/8 Rättvik – Dalhalla
19/8 Stockholm – Tele2 Arena
26/8 Göteborg – Ullevi

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners