AMAZONAS: SMARAGDSKOGEN – en märkligt tam film trots ämnet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Emerald Forest
Regi: John Boorman
Skådespelare: Powers Boothe, Meg Foster, Yara Vaneau, William Rodriguez, Estee Chandler
Land: USA
År: 1984
Genre: Action, Äventyr, Drama
Längd: 114 minuter
Format: Blu-ray
Distributör: Retro Film
Betyg: 3

“Ni kommer aldrig glömma den,” skrev Kvällsposten om John Boormans Amazonas – smaragdskogen när den hade svensk biopremiär 1985. En sanning med modifikation.

Jag såg den inte på bio när den kom, jag såg den några år senare på TV eller hyrvideo – och jag hade i stort sett helt glömt bort filmen. Nu är det ett par veckor sedan jag såg om den på Blu-ray, jag har haft en massa manus att skriva klart före midsommar, så jag har inte hunnit recensera förrän nu – och den har redan börjat blekna mitt minne.

Letar tio år efter sonen

Amazonas – smaragdskogen bygger på sanna händelser. 1972 kidnappades sonen till en peruansk ingenjör av en indianstam. Ingenjören spenderade åratal på att hitta sonen och lyckades till slut.

I Boormans film spelar Powers Boothe, en underskattad skådis som alltid var bra, Bill Markham, en amerikansk ingenjör, vars lille son Tommy kidnappas av indianer. Bill spenderar tio år på att leta efter pågen – och till slut hittar han honom. Tommy heter nu Tomme och lever ett bra liv inne i djungeln. Tomme spelas av Boormans son Charley Boorman.

En märkligt tam film

Amazonas – smaragdskogen är känd för att vara en vacker film, och det stämmer. De sydamerikanska regnskogarna har aldrig varit mer skimrande och gröna. Filmfotot är strålande.

… Men i övrigt är det här en märkligt tam film. Trots ämnet lyckas den vara relativt ospännande. Inledningen är bra, den första akten där Tommy försvinner och Bill börjar leta är bra. När Tomme hittas tappar filmen. Bill hamnar i djungelbyn och det hela påminner om Horse (1970) och Mannen som kom med floden (1972). I den tredje akten blir det något slags avslagen actionfilm, då Tomme och hans stam kämpar mot onda män som skövlar djungeln för att bygga och ha sig. Action med tydligt budskap.

New-age-flummigt

En stor del av filmen ägnas åt mysticism och magi. Det finns något som kallas the noble savage, och det är en etikett som passar bra här. Indianerna må ha kidnappat Tommy, men de lever ett bättre liv i djungeln, med djur och natur och magi. Det blir lite jönsigt och new age-flummigt.

Likheter med hel del andra filmer

Förutom ovan nämnda Horse och Mannen som kom med floden, finns här likheter med Jess Francos White Cannibal Queen (1980, även känd som Mondo Cannibale och Cannibals) och Mario Gariazzos Amazonia – The Catherine Miles Story (1985). Samt med en del andra filmer jag inte kommer på just nu.

Meg Foster har väldigt lite att göra som Bills hustru, hon är bara med lite i början och på slutet.

John Boorman har gjort ett flertal filmer som är betydligt bättre än den här: Point Blank, Den sista färden och Excalibur, för att bara nämna tre.

print

Här kan du se Amazonas - Smaragdskogen (1985)

Våra samarbetspartners