EXTRACTION 2 – överträffar det mesta i actionväg

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Sam Hargrave
Skådespelare: Chris Hemsworth, Golshifteh Farahani, Adam Bessa, Tornike Gogrichiani
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Thriller
Längd: 122 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Det såg som bekant illa ut för Chris Hemsworths krigare Tyler Rake när eftertexterna började rulla i Extraction för tre år sedan. Han verkade då vara mer död än levande efter ett blodigt slag på en bro. Men det går uppenbarligen inte att hålla en god legoknekt nere i första taget. Särskilt inte om en nära kollega i sann anda kämpar med näbbar och klor för att rädda livhanken på den samme mitt i krigskaoset.

Därefter vårdas ha till hälsan på ett sjukhus i Dubai innan hans högra hand i teamet, Nik tillsammans med brorsan Yaz dumpar honom i en stuga någonstans i ett Österrikiskt ingenstans för vila och läkande.

Upplagt för action omgående

Sedan dyker Idris Elba upp som en okänd budbärare med ett nytt uppdrag. Ex-fruns syster är illa ute. Hon sitter i förvar i ett fängelse i Georgien tillsammans med sina två barn av sin våldsbenägne gangsterboss till make.

Det är med andra ord upplagt för action rätt omgående, och filmen sviker inte. För det går brutalt till å det värsta där i det ruttna stillo svenska kriminalvården garanterat dömt ut på stående fot om man bara fått chansen. Att Extraction 2 skulle vara adrenalinstinn är givet, men det känns definitivt som om alla inblandade höjt insatserna den här gången. Det finns ännu mer innehåll att gotta sig åt för actionjunkien, däribland en sekvens på ett tåg och en i en skyskrapa där ett innovativt fajtande i ett gym tillhör höjdpunkterna.

Försoning för sina synder

Givetvis blir det ett klimax där Rake och ovannämnde gangsterboss försöker ta livet av varandra också. Det ser riktigt illa ut, och någonstans är det väl ironiskt att det hela föregår i en kyrka. Det handlar trots allt möjligen om att söka försoning för sina synder. För Rake då, gangsterbossen bryr sig inte om sådant. Förstås.

Chockande sorg

Som synes handlar Extraction-franchisen om action och i stort sett ingenting annat, men jag måste ändå tillstå att det försök som finns att utveckla relationen mellan Rake och Nik är tilltalande. Hon är en karaktär man gärna vill veta mer om, och i denna ”tvåa” tvingas hon genomleva en sorg som chockar både henne själv och Rake.

Kan inte överträffa…

Men för att nu återgå till actionelementet. Visst, det hela är välgjort, påkostat och kompromisslöst brutalt, men Extraction-rullarna kan knappast överträffa John Wick-serien. Eller för den delen Jason Stathams två härligt flippade Crank-rullar, som regisserades av den nyskapande duon Mark Neveldine och Brian Taylor. I dessa två fall talar vi om ett sofistikerat drag som saknas i Exraction-franchisen.

Grönt ljus åt en ”trea”

Fast i egenskap av actionrulle överträffar denna ”tvåa” förstås ändå det mesta, så slit Extraction 2 med hälsan, och alla kan redan nu glädja sig åt en ”trea”. Kostymerna på Netflix har nämligen redan gett grönt ljus åt en sådan.

print

Här kan du se Extraction 2 (2023)

Våra samarbetspartners