NIKLAS STRÖMSTEDT och MARTIN STENMARCK, Norrvikens Scen, Båstad 14 juli 2023 – en gitarr, en Gessle, en fågel och ojämförliga Mello-framgångar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Niklas Strömstedt och Martin Stenmarck ska förgylla sommarkvällen. Stenmarcks Las-Vegas-Elvis- tolkningar hörs ända ner till vattnet. Invånarna i Norrvikens bostadsområde får en gratis konsert på distans och deras drinkar blir ”all shook up”. Martin har gått all in med stort ljud och stort band. Det levereras egna hits och kända covers på löpande band. Tycker fortfarande att Martins Billie Eilish tolkning borde ramas in, för visst är det kul att folk med trettio vårar i åldersskillnad kan få ut något av – och tillföra något till – exakt samma låt.

Det är också kul att både Strömstedt och Stenmarck har tveksamma Mello-framgångar. Låtar som vann i Sverige och som sedan gjorde omdiskuterade magplask i Eurovision Song Contest. Men alla kan ju inte vara Loreen. Tack och lov. Det skulle SVT:s ekonomi aldrig klara av!

Strömstedt på hemmaplan

Strömstedts recept för kvällen är: less is more. Man kan väl nästan säga att Niklas Strömstedt har hemmaplan? Pågen är ju född i Lund! Och det jublas rejält åt raderna om att köra på en fågel och begrava den … eftersom det händer på väg till Båstad. (Inte för att folk i publiken är för fågelmord.)

Dags att bli staty … ?

Niklas Strömstedt är en så pass gammal folkkär entertainer att han borde bli staty. Kanske i Lund. Eller utanför Båstad. Med en gitarr, en guldfotboll och en fågel. Eller så kan statyn stå i Malmö. (Helt ofarligt, han äger inga Hammarbyaktier …?) Där det snart ska bli Eurovision Song Contest. Eftersom Sverige slog Finland (cha cha cha!). Och det har även Niklas Strömstedt gjort! 1992.

Imorgon är en annan dag (sjungen av Christer Björkman) slog också Finland så det bara visslade om det! Ja, Finland kom sist det året. Null points. Men visst är det väl kaxigt att hylla Mello och ESC och påminna om fiaskot och sedan tolka låten så att den bara äger … I kvällens tolkning av Niklas och Sara hade låten hamnat betydligt högre upp på listan.

Se upp! NiSSaN sparkar musikalisk rumpa!

Många gubbs har mer sig allt fler personer på scen. Niklas kör föredömligt avskalat. På scen finns bara: Niklas Strömstedt och Sara Niklasson. Slut. Duon hade kunnat kalla sig NiSSaN. Det skulle säkert sälja! Smith & Thell får se upp. Niklas och Sara sparkar musikalisk rumpa så det stänker om det.

Glada besökare på parkett ropar oavbrutet saker till Niklas på scen och de påstår även att Sara borde dumpa Niklas och dra iväg på turné … själv. Premiären på duons turné var igår, och det finns en spelning kvar, vilket innebär att detta är ”mitten” av turnén då man börjar gå varandra på nerverna. I alla fall enligt Niklas. Det är uppenbarligen ett skämt, för de ser så glada ut.

Svårbesvarade frågor och minnen från Söndrum

Det skojas en hel del under kvällen och Niklas får många – och svårbesvarade – frågor från parkettplatserna. Och Niklas delar med sig av sina minnen, de han minns, som hur härligt det var att sitta i Söndrum, en stadsdel i Halmstad, och skriva låtar tillsammans med en då-för-tiden väldigt blond Per Gessle. Som förresten är ute på en gyllene turné i år. Ännu en gång.

En härlig duett

Under åttio minuter hinner Niklas med det mesta av det bästa av hitlåtar som alla kan sjunga. Sista sommaren och Den sista morgonen blandas ihop av den sjungande publiken och Niklas vill ta med sig Karin på parkett för resten av turnén för att hon har ett så härligt skratt.

En kvinna och en man blir en härlig Niklas och Sara duett … och en tanke går till fina Anne-Lie Rydé som just nu är på Diggiloo turné. Missa inte henne. Eller resten av Diggiloo gänget. Där bland andra Hanna Hedlund ingår.

Och det finns inga om och men när det gäller Om. Självklart är den med som marsipanrosen på prinsesstårtan.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners