IGGY POP, Syd for Solen, Köpenhamn den 10 juni 2023 – det råa (rock)guldet och bilden av en välmående hund

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ingen mindre än den legendariske punk-/rockikonen Iggy Pop gästade Syd for Solen-festivalen på Fredriksberg i lördags, och tanken som slog en då var; finns det verkligen de som kan göra annat än att älska den alltjämt rebelliske Iggy.

För även i en ålder av 76 kan han förmå sig att överraska sin publik men sin crazy attityd. Mitt under ett pågående framförande av sitt pärlband av hits vände han sig om och drog ner sina byxor halvvägs så att hans nedre regioner avtäcktes.

En j-vligt rockande afton

Och precis som en lydig vovve satte han sig på huk med tungan hängande ute under Stooges välkända I Wanna Be Your Dog.

Överhuvudtaget var det en j-vligt rockande afton man bjöds på. Iggy Pop slängde ordet fuck omkring sig i var och varannan mening. Samtidigt vilade det en vishet över hans hållning i olika frågor som var uppfriskande, men detta faktum adderade faktiskt bara positiva drag till hans musik.

Hyllade David Bowie

Sedan att Iggy Pops karriär varit långlivad är inget nytt. Inte heller är det någon hemlighet att David Bowie var speciell och, betydde mycket för honom. Följaktligen hyllade Iggy sin vän genom att framföra ett nummer som de båda kumpanerna sjungit tillsammans en gång i tiden.

Ett fullständigt obehandlat mått av energi

Däremot kan man konstatera att raden av hits som Iggy sköt iväg under kvällens lopp lyfte stämningen och höjde energinivån framför scenen å det värsta. Huvudpersonen där uppe uppbådade ett fullständigt obehandlat mått av energi som fick sitt klimax i rena och skära explosioner.

Storslaget, imponerande och vackert

Det hela var mycket överväldigande. Särskilt om man tar hans ålder i beaktning. För att tala klartext; Iggy Pop rockade och rörde sig fortfarande likt en gungstol utan antydan att kunna stanna. Det var storslaget, imponerande och på sitt sätt även vackert att se den åldrade mannen i bar överkropp och omfamna det så fint och fullständigt.

Följ ditt hjärta och ”Fuck the Rest”

Men till slut var förstås ”den vise mannen” ändå tvungen att sätta punkt, och han lämnade oss med ett rakt budskap som stavades ”Älska dig själv, Var dig själv, Följ ditt hjärta och fuck the rest”.

I slutänden hade man kunnat skriva sida upp och sida ner om Iggy Pop, hans karriär, de välskrivna sångerna och alla de han mött i sin gärning. Men jag har bara valt att fokusera på den delen av honom som rockar.
Fast oavsett vilket; Iggy Pop, du är en av de bästa.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.

print

Våra samarbetspartners