NATTEN TILL DEN 12:E – om en brutal attack med glasklar inblick i en polisiär vardag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: La nuit du 12 (The Night of the 12th.)
Regi: Dominik Moll
Skådespelare: Bastien Bouillon, Bouli Lanners Théo Cholbi
Premiär: 2023-05-26
Betyg: 4

Att polisen till slut löser sina fall på film är mer regel än undantag. Natten till den 12:e är film som ger inblick eller snarare en realistisk bild av ett intensivt polisarbete där utredarna berörs på det personliga planet.

Aspekten att de äldre kommissarierna efterträds av den yngre generationen och de tillika kommer bära den besatthet och frustration som olösta fall renderar till dess att nästa generation tar över manteln, återges här utan tillstymmelse av svulstigheter eller haranger.

Vanmakten över ännu ett ouppklarat fall

I franska Grenoble blir den unga flickan Clara (Lula Cotton-Frapier) offer för en brutal attack och trots att det finns en uppsjö av misstänkta gärningsmän hamnar utredningen i stå. Vanmakten att ännu ett fall verkar förbli ouppklarat präglar speciellt den unge men ansvarsfulle poliskommissarien Yohan (Bastien Bouillon) som vägrar släppa tanken att inte kunna lösa fallet.

En dokumentärroman

Filmen som spelades in på 34 dagar är baserad på delar av Pauline Guéna’s bok 18.3 – une année à la PJ (18.3 – A Year With the Crime Squad), en dokumentärroman författaren skrev i tätt samarbete med Versailles brottsrotel.

Natten till den 12:e ger glasklar inblick i en vardag med stark realism och belyser även mäns pågående våld mot kvinnor. Regissören Dominik Moll förmedlar en perfekt balanserad thriller där vardagen och tiden inte alltid läker alla sår.

print

Våra samarbetspartners