FAST X – kul, men osofistikerad actionunderhållning för stunden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Louis Leterrier
Skådespelare: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, John Cena
Premiär: 2023-05-17
Betyg: 3

The Fast and the Furious-series bara rullar på och rullar på likt den där Duracell-kaninen. Det tycks inte finnas något slut, helt enkelt. Franchisen har blivit en ostoppbar pengamaskin ingen vill dra ut pluggen på. Således är kapitel tio här nu, och frågan att ställa sig vid det här laget; finns det egentligen något nytt att göra med en bil som inte redan gjorts? All form av försök till realism har trots allt slängts ut genom fönstret för länge sedan. Jag menar, nu senast i ”nian” tog man ju till och med en tur i rymden med ett av muskelpaketen.

Någonting hände med serien efter den lika bleka som simpla ”trean” Japanbaserade Tokyo Drift. Då verkade det som om eventuella uppföljare skulle bli en affär för direkt till dvd-marknaden, men med Fast Five tog serien steget in i den storskaliga eliten av blockbusters, och där har den sedan förblivit. Mindre är liksom aldrig mer i det här sammanhanget, något Fast X utgör ett tydligt exempel på. Samtidigt fortsätter folk lösa biljetter i drivor. Föregångaren F9 drog in massiva 726 miljoner (bio)dollar totalt.

West Side Story-legend som mormor

Frågan är dock vad man ska göra härnäst?. Producenterna har ju även som grädde på moset gjort sitt bästa för att göra skapelsen så stjärnspäckad som det bara går. Den här gången har man till och med lyckats värva 92-åriga West Side Story-legendaren Rita Moreno till rollen som mormor år Vin Diesels Dominic Toretto.

Son till knarkkung ute efter hämnd

Fast hur man nu ser det är det förstås mest business as usual i Fast & the Furious-landet. Inte minst tjatas det om familjen och förbrödring i tid och otid mellan allt kraschande och smällande, och inte så himla mycket mer.

Förutom då hur familjen ifråga ska beskyddas. För nu är det fara å färde eftersom Dante Reyes, son till den sedan länge döde knarkkungen Herman Reyes – se Fast 5 – är ute efter hämnd. Hämnd för pappans död, och för förlusten av dennes förmögenhet då det begav sig. Dante är en redig utlevande knäppis som anser att våra hjältars död är ett alldeles för lättsamt straff. Han vill att de ska lida å det värsta istället. Eller kanske snarare först.

Värdigt klimax

Med andra ord. Sätt på det imaginära säkerhetsbältet direkt för det blir åka av tämligen omgående. En lååååång häftig jakt genom Roms trånga gator i vilken Vatikanen sånär stryker med när klimax nås är bara början. Och på tal om klimax. Ett för sammanhanget värdigt sådant bjuds man givetvis också på, och nu ska jag inte komma och påstå att ni aldrig sett något liknande förr. Men någonstans får man väl ändå konstatera att manusförfattarna visat prov på viss fantasirikedom. Igen.

Tänjer på censurgränsen

Vad mer? Jo, jag kanske har fel här, men för mig verkar det som om fajtingsekvenserna blivit både längre och mer brutala. Inte för att de går över gränsen och blir amerikanskt barnförbjudna á la censurgränsen Restricted. Däremot tänjer man onekligen på den där irriterande PG-13-gränsen, som den amerikanska censurmyndigheten införde i samband med premiärerna av Gremlins och Indiana Jones och de fördömdas tempel 1984.

Saknar både tyngd och seriositet

För övrigt spelar dock Fast X säkert. Fansen lär bli nöjda med det som serveras. Det är over the top in absurdum och på det hela taget också rätt osofistikerad actionunderhållning. Kul för stunden, men någon konkurrent till James Bond, Mission Impossible eller för den delen, John Wick lär Fast-franchisen aldrig bli.

Visst, dessa filmserier är väsensskilda från vad Vin Diesel och gänget uppvisar, men det är inte det som är poängen, utan det faktum att Fast-serien till skillnad från dessa filmer till större delen saknar både tyngd och seriositet. Sedan ska villigt erkännas att Dominic Toretto och hans ”familj” överlag är rätt sympatiska människor. De har ”grown on you”, och har växt med uppgiften under årens lopp. Vilket inte är det sämsta. Tvärtom.

Jason Momoa, en välbehövlig vitamininjektion

Däremot är det ett faktum att Jason Aquaman Momoa genom sin tolkning av Dante Reyes utgör en välbehövlig vitamininjektion till den förutsägbara helheten. Mannen verkar ha hur roligt som helst med sin rollfigur och gör honom till en bindgalen våldskåt hämnare som gärna skämtar till det när det vankas tortyr eller brutal konfrontation.

print

Våra samarbetspartners