A MAN CALLED OTTO – Tom Hanks är alltid bra, men gubbe passar han inte som

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Marc Forster
Skådespelare: Tom Hanks, Mariana Trevino, Cameron Britton, Juanita Jennings, Mack Bayda
Land: USA, Sverige
År: 2022
Genre: Komedi, Drama
Längd: 126 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

I den svenska förlagan hette mannen Ove och spelades av Rolf Lassgård. Det relativt ovanliga namnet Otto fick bli det amerikanska namnet – och han spelas nu av Tom Hanks. Rolf Lassgård som sur, grinig, extragubbig gubbe var inte precis ett långskott. Han har rätt utstrålning. Och Ove är ett klockrent gubbnamn som närapå signalerar Saabälskande pedant direkt.

Tom Hanks … är uppenbarligen en av världens bästa och mest älskade och hyllade skådespelare. Karln är nedlusad med priser.  Men ”gubbe” … det passar han inte som. Tom Hanks har en självklar jovialisk utstrålning även när hans rollkaraktär ska vara en bitter och cynisk surkart.

Svart komedi

Filmen är en svart komedi där Otto försöker begå självmord gång på gång och till slut lyckas gå hädan när han slutat att försöka och bara trivs med livet… Det finns en lång rad scener med självmordsplanering, bland annat en där Otto ska köpa rep och börjar gräla i kassan om priset på repet. Rätt ska vara rätt!

Nepobaby i huvudroll

I alla flashbacks spelas den unge Otto av Tom Hanks son Truman Hanks. Som är porträttlik. Men som inte har samma utstrålning. Ove-Otto var ju pigg och glad som ung, han föddes inte som surgubbe. I den här versionen är den gamle Otto, hur vresig han än må vara, som en pigg solstråle jämfört med unge Otto som på något mystiskt vis får drömtjejen i alla fall.

Samma myt i alla filmer

Amerikanska filmer är fulla av myten att killar kan falla för vem som helst, sedan följer jakten och erövringen (eller förföljelsen) och de kan förvänta sig att få tjejen. Det finns inga överraskningar i den här filmen vare sig i nutiden eller i det förflutna. Och inte bara för att man sett den svenska filmen. Den här filmen rör sig lika förutsägbart som att rita en prick-till-prick bild.

Tom Hanks är alltid bra

Tom Hanks är dock alltid bra. Även om ingen annan är det. Och hans fru i verkligheten, Rita Wilson, sjunger ledmotivet. Paret har även producerat filmen och sonen spelar som sagt också en ledande roll. Ett familjeföretag. Som Colin Nutley & Co, fast i USA. Remake av Änglagård härnäst?! A Farm Called Angel.

print

Här kan du se A Man Called Otto

Våra samarbetspartners