AKA – välgjort och slickat, men det är långt mellan actionscenerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Morgan S. Dalibert
Skådespelare: Albin Lenoir, Eric Cantona, Thibault de Montalembert, Sveva Alviti, Saidou Camara
Land: Frankrike
År: 2023
Genre: Action, Brott, Thriller
Längd: 122 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion. Jag har klämt en hel hög nya filmer på DVD de senaste dagarna (recensioner kommer), så det tog en stund innan jag fick tid att se den här filmen, som tydligen ligger högt upp på Netflix’ tittartopp just nu.

AKA, i regi av Morgan S Dalibert (En förlupen kula 1 och 2), är en actionthriller som känns igen. Manuset har Dalibert skrivit tillsammans med sin huvudrollsinnehavare, Alban Lenoir, och det är inte den mest originella story man kan tänka sig. Vi har i princip sett allt förut. Dock kan förstås en film vara bra ändå, även om den inte är originell.

Skoningslös och skrupelfre

Alban Lenoir spelar Adam Franco, som är något slags fransk, stenhård superagent. I filmens prolog är han på uppdrag i Libyen, där han pangar lite folk och visar att han är lika skoningslös som skrupelfri. Väl hemma i Frankrike får han ett nytt uppdrag. Han ska infiltrera ett brottssyndikat.

Agerar livvakt

Försedd med en lämplig bakgrund blir Adam genast antagen av syndikatet, vars medlemmar främst verkar bestå av slödder och råskinn. Deras ledare Victor Pastore (Eric Cantona) är en smart hårding som bor i en flott kåk.

Ett av Adams uppdrag blir att agera livvakt och chaufför ät Victors lille son, Adam hämtar upp grabben på skolan och kör honom till judoträningen, och han knäpper skolans mobbare på näsan – bokstavligt talat.

Får inte hysa känslor

Inte helt oväntat uppstår en vänskap mellan Adam och pojken, vilket inte var planerat, och vilket inte är bra. Adams uppdrag är ju att sätta dit ungens farsa, då får han inte hysa känslor för familjen. Några av syndikatets medlemmar börjar misstänka att Adam inte är den han utger sig för att vara.

Ser ut som hyfsat påkostat

AKA, det vill säga also known as, är nästan mer drama än actionthriller. Det är väldigt långt mellan actionscenerna och tempot är lite ojämnt, vilket gör att filmen upplevs som lång. Filmens våldsamheter är dock brutala och filmen som helhet är välgjord och slickad, den ser ut som en hyfsat påkostad biofilm.

Ex-fotbollsstjärnan riktigt bra

Alban Lenoir är inte den mest karismatiske skådespelare jag sett. Han har ytterst få repliker i den här filmen, han går mest omkring och är tyst och sammanbiten. Dessutom behåller han ett och samma ansiktsuttryck filmen igenom.

Den gamle fotbollsstjärnan Eric Cantona är riktigt bra som gangsterbossen. Jag visste att jag sett honom i en film eller två och jag tänkte att han borde göra mer film – men så ser jag att han varit med i över 40 filmer och TV-serier! Det hade jag aldrig gissat. Själv har jag recenserat tre av dem: Looking for Eric, Switch och The Salvation

AKA får väl sägas vara rätt bra. Helt okej. Inte speciellt minnesvärd, men inte alltför plågsam att sitta igenom.

print

Här kan du se AKA

Våra samarbetspartners