HÈLÉNE & MATHIEU – melankolisk kärlekshistoria stagnerar i en turistvy

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Plus que jamais (More than Ever)
Regi: Emily Atef
Skådespelare: Vicky Krieps, Gaspard Ulliel, Bjørn Floberg, Sophie Langevin, Valérie Bodson
Premiär: 2023-05-05
Betyg: 2

Ännu en fransk film om att dela sorg, smärta och kärlek. Lägg därtill lungfibros som bryter ner Hélène bit för bit inför sin makes Mathieu försök att finna lösningar och stötta henne i en allt mörkare vardag.

Hélène och Mathieu har varit lyckliga tillsammans i många år. Bandet mellan dem är djupt, men när vännerna under en middag undviker samtalet och framtiden märkbart bara är till för dem men inte Hélène (Vicky Krieps) blir hennes existens allt annat än hoppfull. Hon söker sig till en själsfrände över nätet, en man som kallas Mister och befinner sig i vackra Bergen i Norge.

Beger sig till Norge

Trots att Mathieu (Gaspard Ulliel) insisterar om att vänta på en organdonation och ge möjligheten ett hopp väljer Hélène att ensam bege sig till Norge och inackordera sig hos Bent som Mister (Bjørn Floberg) egentligen heter.

Naturen gestaltar det inre hoppet

Där vid kustremsan är naturen storslagen, och det är väl denna underbara iscensättning som skall gestalta Hèlenés inre hopp om ett värdigt slut. Men det hela känns endast porträttlikt. och några större avtryck i berättelsen ger det inte. Snarare en melankolisk upplevelse som stagnerar i en turistvy över Bergen och Norge.

print

Våra samarbetspartners