ALEKSEJ NAVALNYJ: DE SISTA DAGARNA I FRIHET – en rafflande politisk thriller

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Navalny
Regi: Daniel Roher
Dokumentär med Aleksej Navalnyj, Yulia Navalnaya, Dasha Navalnaya, Zakhar Navalny, Maria Pevchikh
Land: USA
År: 2022
Genre: Dokumentär, Biografi
Längd: 99 minuter
Visas på HBO Max
Betyg: 4

Den Oscarsbelönade dokumentären Navalny följer den ryske aktivisten Aleksej Navalnyj som idag sitter fängslad för att han har vågat opponera sig mot Vladimir Putin. Inledningsvis föreslår Navalnyj att filmskaparna ska göra en thriller. Det här är ingen dokumentär att somna till. Det här är en nagelbitare.

Regissören Daniel Roher tar Navalnyj på orden. En rafflande politisk thriller tar sin början. Det här överträffar det mesta i sin genre – både verklighetsbaserat och fiktivt.
 
Skräddarsydd Hollywoodkostym

Filmen iklär sig närapå en skräddarsydd Hollywoodkostym och belönades bland annat med flera priser på Sundance Film Festival förra året.  I helgen blev filmen belönad med en Oscar för bästa dokumentärfilm. Tacktalet var kvällens mest angelägna och mest rörande.

Följer med till Tyskland

Den 20 augusti 2020 förgiftades Navalnyj med ett dödligt nervgift och han hamnar i koma. Regissören Daniel Roher tillbringar tid med Navalnyj och hans familj. Roher följer succesivt tillfrisknandet i exil, i Tyskland.

Vad gick fel?

Navalnyj tänker inte ta det här liggande – han tänker göra allt för att bevisa att den ryska staten ligger bakom attacken. Roher visar på ett närgånget och intimt sätt hur kampen för frihet ser ut, med alla uppoffringar och biverkningar. Demokrati är ingen självklarhet.

I en Uppdrag granskning liknande scen ringer Navalnyj upp de män som försökte förgifta honom. När han låtsas vara en tjänsteman får han en av dem att svara på frågor – och erkänna. Vad gick fel i attentatet? En av gärningsmännen öppnar upp och berättar … och förmodligen kommer han att bli nästa måltavla.

Älskar schack och Netflix

Vi får också möta familjen, frun Yulia och de två barnen. Familjen samlas och har roligt tillsammans, de tittar på Netflix, älskar The Queen’s Gambit och skojar med Yulia om hennes nya schackberoende.

Dottern berättar med tårar i ögonen att pappa inte kom på hennes studentfirande eftersom han satt i fängelse. Men denna känslosamma intervju är undantaget från regeln – filmen arbetar inte för att vi ska tycka synd om Navalnyj och hans familj, filmen handlar inte om Navalnyj utan om det han står för, om vikten av en levande demokrati, om vikten av en aktiv och vital opposition.

Slutet är inte i sikte

Det här är en stark och gripande film. Och den har egentligen inget slut än. Handlingen pågår fortfarande.  I verkligheten.

print

Våra samarbetspartners