UFO SWEDEN – genrebiten fungerar bra, vardagsbiten funkar sämre

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Crazy Pictures
Skådespelare: Inez Dahl Torhaug, Jesper Barkselius, Eva Melander, Sara Shipey, Oscar Töringe
Land: Sverige
År: 2022
Genre: Äventyr, Sci-Fi
Distributör: SF Studios
Format: DVD, Blu-ray
Betyg: 3

En röd Saab kraschlandar i en åker. Man kan riktigt fantisera hur en utomjording som heter Ove (alternativt Otto) skriker: ”Neeej! Det där var min älsklingsbil!”.

Svensk genrefilm blomstrade inte … före Den blomstertid nu kommer. Nu är kollektivet Crazy Pictures tillbaka. Och denna gång har de tagit sig an sci-fi genren.

Bortförd av utomjordingar

Föreningen UFO Sweden i filmen är löst inspirerad av föreningen UFO Sverige. Här fikas det och äts mazariner och kanelbullar och dricks kaffe på tefat i flygande fläng. Sedan kommer Denise och avbryter fikafesten. Det var hennes pappa som försvann tillsammans med nyss nämnda röda Saab. Hon är säker på att han blev bortförd av utomjordingar, och beviset är ju att Saaben ramlade ner från himlen på en bondes åker.

Genrebiten fungerar bra

Återigen … man känner sig positivt inställd bara för att det finns nordbor som vågar utmana Hollywoodbjässarna på kassakoåkern genrefilm, och som försöker göra genrefilm för en mycket mindre budget. Genrebiten fungerar bra. Man saknar inte en gigantisk budget för specialeffekter.

SMHI-folk beter sig som hemliga agenter

Det som fungerar sämre är den biten som inte är genrefilm. Vardagsbiten. SMHI verkar här vara ett ställe som är fullt av folk som beter sig som hemliga agenter i FBI eller CIA eller MI6 eller Mission Impossible. Alltså, meteorologer gör väl inget mer spännande än att se ut veckans väderbild och förklara haloeffekten för SVT:s tittare?

Polisen i Norrköping verkar inte ha något annat att göra än att jaga Denise och den kaffedrickande tefatsklubben. Har de ingen gängkriminalitet i Norrköping? Även om året är 1996 borde de väl ha någonting vettigt att göra?

Överanvänd hacking

Dessutom återkommer ständigt detta överanvändande av den gamla deus-ex-machina devisen som heter hacking. Så fort ”the plot” behöver det så kan Denise hacka vad som helst, bara  med hjälp av gamla 1990-tals grejor.  Det har verkligen gått inflation i svensk fiktion när det gäller hackande asociala Lisbeth Salander kopior.

Fika tillsammans innan ridåfall

En feelgood faktor i filmen är att Denise till slut hittar en familj – bland alla andra nördar och freaks i tefatsklubben. Sedan kan alla fika tillsammans innan ridån går ner.

Filmfotot påminner en del om Spelskandalen (SVT play). 1990-talet kan vara det nya nostalgidecenniet efter 1970-talet. Även om That ’90s Show inte blev så lyckad.

print

Våra samarbetspartners