ELIAS VÅHLUND & AGNES VÅHLUND : DEN LÄNGSTA NATTEN – det är snyggt jobbat med dramaturgin

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Handbok för superhjältar (del 8)
Genre: Berättelser, Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 112
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-03-31

Lisa är ledare för ett gäng superhjältar. Hennes superhjälteidentitet är Röda Masken. Hon har lärt upp sina nya vänner Max, Robert och Nick med hjälp av den sällsynta boken Handbok för superhjältar. Alla kan bli superhjältar. Med lite tur, träning och talang.

Lisa har flest superkrafter. Hon kan bland annat flyga och hon har bemästrat den svåra manövern ”puff-och-iväg” som gör att hon kan dyka upp var som helst. Till och med i ett låst rum. Hon kan också ta folk med sig när hon puffar iväg. Så praktiskt! Noll pendlingstid! Men som i de flesta kompisgäng så blir det slitningar och konflikter. Det har gått långsammare för Nick än för de andra två killarna att utveckla superkrafter. Hitintills … har han lyckats bemästra exakt noll superkrafter. Alla har försökt att vara extra snälla mot Nick, men det slutade ändå med att Nick frivilligt lämnade gruppen. Fylld av mindervärdeskomplex.

Slutstrid och origin story serveras samtidigt

Den åttonde delen i Handbok för superhjältar är slutet för det senaste äventyret. Det är också början för Nicks superkrafter och därmed en origin story i ett finalkapitel. Det är inte ofta som man får det i superhjältemytologin. Det är snyggt jobbat med dramaturgin.

Makaber variant på Råttfångaren från Hameln

När boken börjar befinner sig Nick tillsammans med vad han tror är sina nya vänner. Det visar sig dock att de nya vännerna i själva verket är seriens skurkar … De har kidnappat och hypnotiserat stadens barn i en makaber variant på Råttfångaren från Hameln. Sedan kan barnen användas som inbrotts- och attackbenägna zombies.

Örnsnabb superkraftsutveckling

Nick är nu det senaste offret och för att klara sig från fällan måste han hitta sin superkraft snabbt … och det gör han. Förvandling. I örnskepnad blir han inte hypnotiserad och han kan smita från buren där han är instängd. Perfekt! Men … det är inte lätt att manövrera nya färdigheter. Allt blir inte perfekt på första försöket. När Nick förvandlas till människa igen mitt under en flygtur är goda råd dyra…

Moderna mangainspirerade illustrationer

Illustrationerna är snygga, moderna och mangainspirerade. Ibland är det helsidesbilder, ibland flera  olika skeenden och olika detaljer ur olika vinklar på ett och samma uppslag. Det är fullt av dramatik och rörelse. Som när Nick genomgår fågel, fisk och mittemellan … och plaskar ner i en damm. Bubblorna svävar mot ytan samtidigt som morgonrocken drar ner honom mot djupet. Olika nyanser av blått och lila förhöjer djupet i bilden.

När alla fyra superhjältar förenats så blir de ostoppbara. Slutstrid mot skurkarna följer … Men det är svårare att fajtas mot barnzombies. De fyra superhjältarna vill ju inte skada de hypnotiserade barnen,  som är deras vänner när de går i skolan tillsammans…

Komplicerat dubbelliv

Det är inte lätt att både vara både barn och superhjälte – vilket vi bland annat sett i Shazam!

Serien Handbok för superhjältar är rekommenderad från 6-9 år, men om man verkligen gillar superhjältegenren och att kolla in en cool svensk variant av manga så rekommenderas äventyret långt upp i åren. Man behöver inte sätta en nioårsgräns för serier. Där barn förvandas till superhjältar. Utan att säga Shazam!.

Konflikter inom gruppen

Som alltid finns det en sensmoral med äventyren i serien Handbok för superhjältar. Om att hitta sitt sammanhang, om att inte jämföra sig med andra, om att försöka hitta det som man själv är bra på … och om att alla delar är viktiga i en grupp.  Samarbete i sig är en superkraft – kanske den svåraste av dem alla att bemästra för de unga hjältarna? Det är i alla fall konflikterna inom gruppen, snarare än superskurkar, som varit det största hotet under det senaste äventyret som omfattar fyra böcker.

Never Ending success story

Första delen av Handbok för superhjältarpublicerades 2017, och även det första äventyret omfattar fyra böcker. Om detta andra äventyr får tankarna att gå till Råttfångaren från Hameln och Shazam! är det första äventyret mycket mer inspirerat av The Never Ending Story och Rödluvan och vargen. Serien har sålt över 1,4 miljon exemplar enbart i Sverige. Böckerna är översatta till ett tjugotal språk. 2021 var del 6 i serien, Utan hopp, den mest sålda barnboken i Sverige.

print

Våra samarbetspartners