RENFIELD – roligt upplägg ändar i splatter och pang-pang

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Chris McKay
Skådespelare: Nicholas Hoult, Nicolas Cage, Awkwafina, Ben Schwartz, Shohreh Aghdashloo
Premiär: 2023-04-12
Betyg: 3

När Bela Lugosi för snart 100 år sedan presenterade sig för Dwight Frye (Renfield). med – jag är Dracula och jag dricker inte vin – i Tod Brownings Mysteriet Dracula gjorde han detta i bokstavlig mening ett radarpar av detta udda par.

Om vi inte räknar med ur-Dracula Nosferatu (Max Schreck i den tyska expressionistiska stumfilmen) var Lugosi stilbildande, men han har inte Dracularekordet för det har Christopher Lee med flera hästlängder.

Fick skämta med sin vampyr flera gånger

På tredje plats kommer John Carradine, kan tilläggas. Gemensamt för dessa tre att de nog tog Dracula seriöst även om Lugosi flera gånger fick skämta med sin vampyr, inklusive i klassikern som satte punkt för Universals skräckgubbar, Abbott and Costello meet Frankenstein, och i slutet av karriären Mother Riley Meets the Vampire inspelad i England där Lugosi turnerade med en Dracula show blev han rolighetsminister.

Förflyttades till våra dagar

Dracula har också lyckat fått humor i bettet av George Hamilton av alla människor i Love at First Bite där greven med sin “sidekick” Renfield förflyttades till våra dagar och därmed är vi framme vid dagens version Renfield.

Cage väser och rullar med ögonen

Först som sist en skål i rött vin för Cage och Hoult som läser av varann, och med finess lyckas hitta den felande länken mellan blodigt allvar och teatraliskt överspel som man inte trodde kunde nå föregångarna från 1931 upp till knäskålarna. Cage väser och rullar med ögonen, och man riktigt känner att han fått bita i en roll som ligger honom varmt om hjärtat. På samma gång håller jag med alla som tycker Hoult gör en Hugh Grant nästan bättre än Grant själv.

Det roliga får stå tillbaka

På papperet verkar allt stämma. Renfield går i terapi för att bli självständig och bygga upp ett eget liv utan sin arbetsgivare. Nu anser denne naturligtvis att de har ett livstidskontrakt som gäller för evigt, så plötsligt hamnar radarparet i ett gängkrig i New Orleans. Och nu får regissören Chris McCay fullt upp med splatter och pang-pang varför det roliga upplägget vi fick ett smakprov på i inledningen får stå tillbaka.

Nåväl, filmen är inte mer än dryga 90 minuter lång varför de positiva inslagen där som sagt Cage och Hoult står för merparten räcker med råge till en järnhård järnhård ”trea”.

print

Våra samarbetspartners